S åbner for udrejseforbud til Syrien og Irak

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen vil ikke afvise Venstres forslag om et udrejseforbud til krigslande som Syrien og Nordirak. Hun erklærer sig også parat til lige så stramme sanktioner som dem, Venstre foreslår.

Integrationsordfører Martin Geertsen foran Københavns Byret. Venstre kommer med et barsk forslag om, at det automatisk bør koste op mod seks års fængsel at rejse til Syrien eller Nordirak uden forudgående tilladelse fra de offentlige myndigheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan meget snart kræve en særskilt tilladelse fra de danske myndigheder, hvis man skal have lov til at rejse til Syrien eller Nordirak eller andre lande, hvor der hærger krig.

I hvert falder tegner der sig et politisk flertal for det forslag, Venstre stiller i fredagens Berlingske, hvor integrationsordfører Martin Geertsen (V) slår på trommer for et udrejseforbud til de to lande, ligesom partiet vil straffe dem, der tager af sted med op til seks års fængsel og fratage udlændinge deres opholdstilladelse.

Og den tilgang er man »åben for« hos Socialdemokraterne, hvor retsordfører Trine Bramsen (S) anerkender behovet for hårde metoder.

»Der kan være behov for at tage de her hårde metoder i brug. Om det lige er den her model, vil jeg ikke lægge mig fast på her og nu. Jeg er ikke afvisende, men det er klart, at vi skal have fokus på en model, der virker og der har en klar effekt,« siger retsordføreren.

Knap 100 herboende muslimer menes at være rejst til Syrien for at deltage i den borgerkrig, der har raset i lande de seneste år. Flere af dem menes nu at være en del af den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat (IS), der har flyttet kampene ud fra Syrien og ind i nabolandet Irak.

»Vi må erkende, at vi står med en meget stor udfordring, vi har nogen unge, der tager af sted og deltager i de her helt uacceptable krigshandlinger, og det skal vi have sat en stopper for,« siger Trine Bramsen.

Hun er heller ikke afskrækket af de sanktioner, Venstre lægger op til med forslaget om seks år fængsel til dem, der vælger rejse til Syrien eller Nordirak uden tilladelse fra de danske myndigheder og en fratagelse af opholdstilladelsen, hvis der er tale om udlændinge.

»Jeg har meget svært ved at se, at man har noget at gøre i Danmark, hvis man er bærer af ekstremistiske holdninger, og man har deltaget i ulovlige krigshandlinger. Men vi kommer ikke udenom en øget straf ikke løser problemet alene, vi skal stadigvæk sætte ind med en øget forebyggelse,« siger Trine Bramsen.

De resterende partier på den borgerlige fløj har allerede ytret sig positivt om Venstres forslag.

Regeringen ventes inden længe at præsentere en strategi for en styrket indsats mod radikalisering og ekstremisme.