Rystet EL-profil: Bevidst fejlinformation af folkestyret er arrogant

I en ny bog fortæller flere jurister i embedsværket, hvordan de leverer juridiske vurderinger med direkte modsatrettede konklusioner til henholdsvis ministre og Folketinget. »Kæmpe demokratisk problem«, mener Enhedslisten.

Foto: Linda Kastrup

I en ny bog forklarer flere centrale jurister i embedsværket, hvordan de med åbne øje har måttet levere juridiske vurderinger med én konklusion til skiftende regeringer - og den helt modsatte til Folketinget og offentligheden.

Det er »et kæmpe demokratisk problem«, hvis Folketinget ikke kan regne med de juridiske vurderinger, der kommer fra regeringens embedsværk, mener Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø).

»Hvis vi som Folketing skal kunne gøre vores arbejde - det vil sige vedtage lovgivning - skal vi kunne gøre det på et ordentligt og oplyst grundlag, og så skal vi også kunne regne med, at de vurderinger, vi får fra embedsværket, ikke kun er sande, men også fuldstændige. Og det er der jo så noget, der tyder på, at de ikke er,« siger hun.

I bogen »Mørkelygten«, der er skrevet af den Cavling-prisvindende journalist Jesper Tynell, fremgår det ifølge Berlingske, at flere af regeringens jurister er bevidste om, at de ikke må give Folketinget direkte forkerte oplysninger.

Men de mener dog samtidig, at »der er et vist spillerum til at fremlægge meget tynd juridisk dokumentation over for offentligheden«. Og det er blandt andet den udtalelse, der forarger Pernille Skipper.

»Jeg er ærligt talt rystet. Det er arrogant over for Folkestyret at agere på den måde,« siger hun.

»Jeg tror, at alle folketingsmedlemmer, som har prøvet at sidde i opposition, også har oplevet ikke at kunne få et fuldstændigt svar eller blev ved med at få svar på spørgsmål, som taler udenom. Det er noget, man oplever i praksis. Når man så kan læse i avisen, at det ligefrem er noget, embedsværket opererer med, bliver det er et helt grundlæggende problem.«

Over for Berlingske vurderer flere eksperter, der har læst uddrag af bogen, at Folketinget står svækket over for skiftende regeringer, og det er Pernille Skipper meget enig i. Derfor er brug for en grundlæggende diskussion - men også mere åbenhed i form af en ændret offentlighedslov er afgørende nødvendigt, betoner hun.

Enhedslisten har tidligere foreslået at oprette et selvstændigt lovkontor i Folketinget, som kan lave juridiske vurderinger uafhængigt af regeringen og således give et uvildigt modspil til regeringsjuristernes vurderinger.

»Og man må da mildest talt kalde det forslag for højaktuelt oven på de fuldstændigt respektløse holdninger, der åbenbart præger dele af embedsværket. Derfor vil vi nu stille beslutningsforslaget igen,« siger Pernille Skipper.