Rokade: Her er de oplagte bud på en ny skatteminister

Thorning vil højst sandsynligt undgå en stor regeringsrokade og kun udnævne en ny skatteminister, vurderer politisk redaktør på Radio24syv Jesper Termansen, der kommer med en håndfuld oplagte bud til posten.

ARKIV. Økonomi og indenrigsminister Margrethe Vestager forlader regeringen og bliver ny EU-kommisær. Morten Østergaard bliver ny leder af De Radikale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Med Margrethe Vestagers (R) exit til Bruxelles og Morten Østergaards (R) indtog i Økonomi- og Indenrigsministeriet skal statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) finde en ny socialdemokratisk skatteminister. Muligheden for en større regeringsrokade er også til stede, men den er så godt som usandsynlig, vurderer politisk redaktør på Radio24syv Jesper Termansen:

»Det mest sandsynlige er en minimal rokade, hvor Thorning kun bytter det ud, der er nødvendigt, for ikke at skabe for meget uro og usikkerhed omkring hele regeringsprojektet. Hun har brug for stabilitet,« siger han.

Hvis den vurdering holder stik, skal Thorning blot finde ud af, hvilken socialdemokrat, hun vil have som skatteminister - den post, Morten Østergaard bestred før.

»Den traditionelle måde vil være at finde en inden for gruppen, der enten er godt egnet eller simpelthen står for skud, fordi han eller hun tidligere er blevet forbigået. Der er skatteordfører Thomas Jensen (S) det oplagte bud, fordi han i forvejen er godt inde i stoffet,« siger Jesper Termansen.

Han nævner også udenrigsordfører John Dyrby Poulsen (S) og erhvervsordfører Benny Engelbrecht (S) som mulige kandidater - eller integrations- og udlændingeordfører Mette Reissmann (S), hvis Thorning vil have en kvindelig skatteminister.

»Det gælder om at holde en balance i kaffeklubberne, som i høj grad styrer Socialdemokratiet. Et dristigt træk, der kunne komme uden om det, kunne være at vælge en socialdemokrat uden for Christiansborg for at få et frisk pust ind i regeringen,« siger Jesper Termansen.

Han nævner også den tidligere SFer finansordfører Jesper Petersen (S) som en mulig joker til posten.

»Han er virkelig godt inde i stoffet, men det vil nok støde mange i den socialdemokratiske gruppe, hvis han efter så kort tid som socialdemokrat får en ministerpost,« siger Termansen.

Med under et år tilbage til næste valg gælder det i Termansens øjne om, at Thorning hurtigt får afklaret situationen, så den nye skatteminister kan nå at få en profil, før vælgerne skal stemme igen.

»Regeringen vil selvfølgelig gerne signalere, at der er kompetente ministre og stabilitet, og det indebærer, at vælgerne kender holdet. Derfor er det vigtigt, at Thorning nu får udpeget sin skatteminister, så holdet er på plads frem mod valget,« siger Jesper Termansen.

Rokaden ventes at falde på plads mandag.