Rohde: Venstre må ikke diskriminere

Inger Støjbergs forslag om skærpede krav til visse indvandrergrupper møder intern modstand i Venstre. EU-parlamentariker Jens Rohde mener, at det er en liberal kerneværdi, at man ikke diskriminerer.

ARKIVFOTO. Jens Rohde (V) og Inger Støjberg (V). Fold sammen
Læs mere

Vi kan ikke have en dansk lov, der stiller visse krav til kristne amerikanere, nogle andre til muslimske somaliere og nogle helt tredje til hinduistiske indere.

Sådan lyder meldingen fra EU-parlamentariker Jens Rohde (V). Hans udtalelse er en reaktion på en kronik i mandagens Berlingske, hvor hans egen partifælle, politisk ordfører Inger Støjberg (V), lufter ideen om at stille strengere krav til bestemte indvandrergrupper.

»Kronikken giver mig anledning til lige at lufte et par selvfølgeligheder. Når vi stiller forslag, og når vi lovgiver, skal vi huske, hvad fundamentet er. Og det er, at vi ikke diskriminerer,« siger Jens Rohde og fortsætter:

»For det første er det en liberal kerneværdi, at man ikke diskriminerer. For det andet, så ophører retsstaten i det øjeblik, du i en lov giver udtryk for, at indvandrere i Danmark bliver mødt med forskellige krav, alt efter hvor de kommer fra,« fastslår han.

Dermed ikke sagt, at Jens Rohde ikke hilser værdidebatten velkommen.

»Det er fint at løfte den her værdidebat, og det er også vigtigt at sætte fingeren på konkrete problemstillinger og italesætte dem. Det synes jeg også Inger Støjberg gør. Vi skal bare være enige om grundlaget. Der er visse ting, der er ukrænkelige,« siger han.

Og måske stopper den interne kritik ikke med Jens Rohde. Det vurderer i hvert fald Thomas Larsen, politisk kommentator for Berlingske.

»Internt i Venstre vil der være nogen, der mener, at Inger Støjberg går for langt, og at hun er for unuanceret. Og man vil også kunne finde uenigheder internt blandt de blå partier. Der er stor forskel på, hvor langt Dansk Folkeparti vil gå i forhold til for eksempel de Konservative,« siger han.

Den politiske kommentator forventer dog, at udmeldingen fra Venstres politiske ordfører vil skabe mere splid i rød blok end i blå - hvilket ifølge Thomas Larsen også er en del af taktikken bag kronikken.

»De håber, det kan skabe stor politisk uenighed og drive en kile ind i rød blok, der har sværere ved at finde sammen om en linje i udlændingepolitikken,« siger han.

Men mandagens udmeldinger fra rød bloks partier giver dog indtryk af, at der i hvert fald er en samlet linje, når det kommer til Inger Støjbergs forslag om forskellige krav til vestlige og ikke-vestlige indvandrere i Danmark.

»Jeg synes, det er ærgerligt, at Danmarks liberale parti har rykket sig så tæt på Dansk Folkeparti. Og jeg håber, der er folk i Venstres folketingsgruppe og bagland samt Venstre-vælgere, som ikke ønsker at bytte liberale værdier ud med en gang national-konservativ populisme,« siger Radikale Venstres integrationsordfører, Liv Holm Andersen (R).

»Jeg opfatter meldingen fra Venstre som værende helt ude i hampen. Det virker som om, Inger Støjberg prøver at tegne nogle fjendebilleder, som ikke eksisterer,« siger Enhedslistens fungerende politiske ordfører, Rosa Lund (Ø).

Integrationsminister Manu Sareen (R) har ikke ønsket at kommentere Inger Støjbergs kronik, da han holder ferie.