Rohde sår tvivl om grundlag for Irak-krig

Venstres forhenværende politiske ordfører Jens Rohde erkender, at VK-regeringen fejlagtigt brugte masseødelæggelsesvåben som argument for at gå ind i Irak.

Foto: Lars Helsinghof Bæk / Scanpix

Venstres forhenværende politiske ordfører Jens Rohde erkender nu åbent, at VK-regeringen fejlagtigt brugte Saddam Husseins påståede masseødelæggelsesvåben som et væsentligt argument for at gå i krig mod Irak tilbage i 2003.

- Jeg har aldrig mødt et menigt menneske uden for Christiansborg, som ikke havde opfattelsen, at masseødelæggelsesvåben var den centrale grund til krigen. Det må man jo bare vedstå sig, siger Jens Rohde til Politiken.

Dermed underkender han statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), som flere gange har afvist, at grundlaget for Danmarks krigsdeltagelse havde noget som helst med Saddam Husseins påståede masseødelæggelsesvåben at gøre (læs også »Venstre får lussing af vælgerne«).

Ifølge Anders Fogh Rasmussen gik Danmark i krig, fordi den irakiske diktator ikke efterlevede FN's resolutioner om at samarbejde med verdenssamfundet.

Men i en ny bog, "Vejen til Irak", som beskriver beslutningsprocessen bag Irak-krigen, træder Anders Fogh Rasmussens tidligere politiske ordfører Jens Rohde frem og fastslår, at masseødelæggelsesvåbnene var et helt centralt argument for at sende danske soldater til Irak - også selv om det ikke fremgik af regeringens beslutningsforlag.

- Vi er nødt til at erkende, at vi i offentligheden skabte et billede af masseødelæggelsesvåben. Hvad der så står i lovteksten bagefter, det er juristeri, siger Jens Rohde, som igen er tilbage i Venstres top som partiets spidskandidat til Europa-parlamentsvalget næste år.

/ritzau/