Rohde om boligaftale uden Radikale: Det er ikke gratis

De Radikale endte på sidelinjen, fordi regeringen byttede støttepartiet ud med Dansk Folkeparti fra blå blok.

Boligminister Kaare Dybvad afholder doorstep om aftale vedrørende boligreguleringslovens § 5, stk. 2 i Boligministeriet i København, torsdag den 30. januar 2020. Regeringen har torsdag aften indgået en boligaftale, der indfører en karensperiode på fem år, før man må sætte lejen op efter renovering af lejeboliger. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2020) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Efter et dramatisk forløb med afbrudte forhandlinger indgik regeringen torsdag aften en boligaftale uden De Radikale.

Boligordfører Jens Rohde (R) konstaterer, at sådan er politik.

»Det er ikke gratis, men de har nok haft følelsen af, at jeg gik uden om dem. Men det gjorde jeg ikke. Jeg lavede ingenting, som gik imod regeringen, andet end at jeg ville have en bred aftale. Jeg prøvede bare at redde stumperne.«

»Når Mette (statsminister Mette Frederiksen, red.) har friheden til at lave aftaler med de partier, der passer hende, så har vi andre også friheden til at lave aftaler med partier, der passer os,« siger han.

Rohde vil ikke med i regeringens aftale, da han tvivler på, at den vil have en effekt.

Boligminister Kaare Dybvad (S) afbrød onsdag forhandlingerne, fordi parterne var langt fra hinanden. De Radikale forsøgte derfor at opnå et flertal med blå blok, herunder Dansk Folkeparti.

Torsdag aften blev pressen hasteindkaldt til et pressemøde, hvor Dansk Folkeparti pludselig var gået med til en karensperiode på fem år trods modvilje i starten af forhandlingerne.

Derfor endte De Radikale på sidelinjen, selv om partiet er støtteparti for regeringen, og Dansk Folkeparti tilhører en anden blok.

Aftalen skal gribe ind over for især udenlandske boligspekulanter, der opkøber lejeboliger i København og sætter huslejen op.

Konkret vil et flertal i Folketinget indføre en karensperiode, så boligudlejere fremover skal vente fem år, før de kan sætte huslejen op efter renovering af lejeboliger.

Ventetiden skal sætte en stopper for kortsigtet spekulation. Den har ramt de billige lejeboliger i København, som er blevet opkøbt af blandt andet udenlandske kapitalfonde. De bruger boliglovens paragraf 5, stk. 2 til at renovere lejeboligerne for efterfølgende at sætte huslejen markant op.

Regeringen havde oprindeligt spillet ud med en karensperiode på ti år. Den blev i forhandlingerne sat ned til syv år og er altså nu endt på fem år.

/ritzau/