Rohde: Kronik ødelagde mine chancer som EU-spids

Jens Rohde er ikke bitter over, at Venstre har valgt en ny EU-spidskandidat udefra. Hans chancer røg med en kontroversiel kronik i Berlingske i 2012, erkender parlamentarikeren, der bakker op om spidskandidat Ulla Tørnæs.

Foto: Henning Bagger. Jens Rohde blev opstillet som kandidat for Venstre i Nordjylland ved opstillingsmødet til EU-parlamentsvalget her på Hotel Søparken i Åbybro d. 29.januar 2013
Læs mere
Fold sammen

Der er fuld oppakning til Venstres nye spidskandidat til Europa-Parlamentet, Ulla Tørnæs (V), fra partiets øvrige kandidater til EU-valget til maj.

Venstres medlem af Europa-Parlamentet og spidskandidat ved valget i 2009, Jens Rohde (V), stiller igen op, men må se sig henvist til bagsædet, når valgkampagnen sætter i gang. Men han er ikke bitter over ikke at have fået tilbuddet som spidskandidat i anden omgang heller.

Det kan han takke en kontroversiel kronik, som han stod bag i 2012, for, hvor han blandt andet talte for mere magt til Europa-Parlamentet og et EU med fælles forsvar. Det skabte vrede i Venstres ledelse, som valgte at se sig om efter en ny kandidat.

»Fra det øjeblik, der var det løb kørt for mig,« siger Jens Rohde.

Han satser i stedet på at få opbakning fra sin valgkreds i Nordjylland og vil bakke hundrede procent op om Ulla Tørnæs.

»Jeg synes, hun er et fremragende valg,« siger han.

»Hun er god til at samarbejde, og vi har haft meget samarbejde gennem årene,« fortsætter Jens Rohde.

Ulla Tørnæs overtog onsdag posten som Venstres EU-spids efter Ellen Trane Nørby (V), som har trukket sig, fordi hun er gravid. Flere af de øvrige 14 opstillede Venstre-kandidater til parlamentsvalget er enige med Jens Rohde i, at Ulla Tørnæs er et godt bud på en spidskandidat.

»Jeg synes, Ulla Tørnæs er et godt valg. Hun er en utrolig erfaren dame og Venstre-dame helt ind til benet,« siger Morten Løkkegaard (V), der er en af de tre nuværende medlemmer af Europa-Parlamentet for Venstre.

Han ser ligesom sine medkandidater ikke noget problem i, at Venstres top igen har fundet en person udefra og ikke blandt de 15 kandidater.

»Det er for mig fuldstændig logisk, at Venstres ledelse med valget af Ulla vil have en kombination af erfaring og en, der er tæt på Venstres ledelse,« siger Morten Løkkegaard.

Men det er der vel også blandt de 15 kandidater?

»Vi er da alle sammen gode Venstre-folk, men hvis man ser på Ellen og Ulla, så har de stor erfaring med Venstre fra tidligere og har siddet tæt på beslutningsprocessen derhjemme, og det er derfor, de er valgt,« siger Morten Løkkegaard.

Harry Jensen, der er opstillet for Venstre i Vestjylland, peger på, at partiet har valgt at se på en spidskandidat med en bred appel.

»Nu har man valgt en opstilling med en spidskandidat, og meningen med det er at opsamle stemmer fra hele landet. Det er de betingelser, der er, og det er ganske fint, synes jeg,« siger Harry Jensen.