Rohde: »Jeg vil kæmpe med hvad jeg har mod regeringes politik«

Danmarks asylstramninger giver dønninger i Venstres europæiske moderskib, ALDE-gruppen i EU-Parlamentet. Jens Rohde fortsætter ufortrødent kampen mod regeringens politik.

Jens Rohde anklages af tidligere partikolleger for at skade Danmarks interesser i EU ved at presse på for at få statsministeren til at forklare dansk asylpolitik i EU-Parlamentet. Anklager, som han er fuldstændig uenige i. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nu radikale Europaparlamentariker Jens Rohde anklages for at skade Danmarks interesser i EU ved at presse på for at få statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at forklare Danmarks asylpolitik i EU-Parlamentet.

Jens Rohde selv er fuldstændig uenig i, at hans arbejde for at få Danmark til at forklare sig er til skade for landets omdømme.

»Anders Fogh lærte mig, at hvis man står inde for sin politik, er det altid dejligt, hvis folk spørger ind til den. Hvis man laver lovgivning, der påvirker det internationale samarbejde, så må man også diskutere den politik internationalt. Lars Løkke Rasmussen bør som statsminister og partiformand være til stede og forklare sin politik i EU-regi og i ALDE (Alliance of Liberals and Democrats for Europe, red.). Det vil da kun være naturligt.«

Allerede inden udenrigsminister Kristian Jensen (V) og integrationsminister Inger Støjberg (V) mandag var i Bruxelles for at diskutere Danmarks asylstramninger med det såkaldte Libe-udvalg i EU-Parlamentet, erklærede udenrigsministeren, at »danske parlamentarikere har været medvirkende til at sætte Danmark i den her situation i EU-Parlamentet«.

Jens Rohde siger, at man blot skal slå op på Facebook for at finde hans opfordringer igennem den seneste tid til Lars Løkke Rasmussen om at komme til Bruxelles og forklare sin politik. Linjen fortsætter, siger han:

»Jeg kan garantere regeringen, at jeg vil kæmpe med alt, hvad jeg overhovedet har, på alle fronter mod den udlændinge- og EU-politik, som regeringen fører, fordi jeg er så inderligt imod den.«

Gruppefæller i EU er skeptiske

Jens Rohde er langt fra den eneste liberale MEPer, der kritiserer Danmarks asylstramninger. Den tidligere belgiske udenrigsminister, ALDE-medlemmet Louis Michel, afsluttede mandagens møde med de to danske ministre med et rasende udbrud og råbte om deres forklaringer, at »de er helt utilfredsstillende og skandaløse«.

I partisammenslutningen ALDE er EU-sokkerne trukket fra storetå til næsetip. Værdigrundlaget minder om de Radikale, men der er fuld gas under EU-føderalismen, og menneskerettigheder og håndhævelse af internationale konventioner er kerneværdier. Med asylstramningen har Danmark fået vedtaget en lov, hvor egne embedsmænd ser en risiko for, at Danmark kan tabe en sag ved menneskerettighedsdomstolen. Venstre-regeringen ønsker at ændre konventioner og står for en EU-politik, der mildt sagt anses for at være EU-skeptisk i ALDE-land.

Så i ekkoet efter Louis Michels udbrud runger også et spørgsmål: Er der overhovedet plads til Venstre i ALDE længere?

Den svenske liberale EU-parlamentariker Cecilia Wikström ønsker ikke at gøre sig til dommer:

»Men jeg håber, at vi kan inspirere Venstre til at tage konventioner og andre internationale overenskomster i forhold til menneskerettigheder alvorligt. Det bør afspejles i en regerings politik«.

Afspejles det da ikke i den danske regerings politik nu?

»At forhindre familiesammenføring i tre år er ubarmhjertigt. At konfiskere asylansøgeres ejendele, stemmer ikke overens med de værdier, som Europa står for. Jeg beklager, at Danmark har taget dette standpunkt. Jeg håber, at Danmark vil komme på andre tanker og undlade at deltage i et kapløb mod bunden.«

Venstres medlem af ALDE, Ulla Tørnæs, ser trods uenigheder på udlændingeområdet ALDE som et naturligt hjemsted.

»ALDE er en stor familie af liberale europæiske partier, der ikke er bange for at diskutere med hinanden. I den økonomiske politik er alle på linje. ALDE spænder fra de Radikale til Venstre, og på udlændingeområdet er vi bare ikke enige. Det er naturligt, at der kommer mange spørgsmål internt i gruppen til de danske regler, og de diskussioner tager vi naturligvis.«