Rohde: Jeg står loyalt på mål for Foghs økonomiske politik

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen langer for første gang ud efter de partifæller, der gennem årene har kritiseret hans økonomiske politik. Tidligere politisk ordfører Jens Rohde kan slet ikke genkende det billede.

»Jeg stod og står fortsat helt bag den linje, som Fogh lagde for den økonomiske politik. Jeg har aldrig beskyldt – eller haft til hensigt at beskylde - Fogh for at svigte liberale værdier,« siger Jens Rohde. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hus forbi.

Sådan lyder meldingen fra Jens Rohde, i dag EU-parlamentariker for Det Radikale Venstre, men tilbage i forrige årti politisk ordfører i Anders Fogh Rasmussen-regeringen.

I dagens Berlingske langer den nu tidligere statsminister blandt andet ud efter de af sine tidligere partifæller i Venstre, der under og efter regeringsårene tog afstand fra Venstres politik under Fogh.

Men Jens Rohde føler sig ikke ramt af kritikken:

»Jeg kan slet ikke genkende et billede af, at jeg på noget tidspunkt skulle have taget et opgør med Anders Fogh Rasmussens politik. Tværtimod. Jeg stod og står fortsat helt bag den linje, som Fogh lagde for den økonomiske politik. Jeg har aldrig beskyldt – eller haft til hensigt at beskylde - Fogh for at svigte liberale værdier,« siger Jens Rohde.

I dagens Berlingske siger Anders Fogh Rasmussen ellers med henvisning til blandt andre sin tidligere politiske ordfører Jens Rohde:

»Jeg tænkte: Det var lige godt pokkers, at de går ud og kritiserer vores økonomiske politik i en situation, hvor de må have en politisk interesse i det modsatte. De legitimerer jo Socialdemokraternes kritik af vores periode. Så bortset fra at det er faktuelt forkert, var det også lidt dumt at gøre rent politisk.«

Rohde fortrød i 2010

Jens Rohde gik blandt andet i Berlingske i 2010 ud med, hvad flere politiske iagttagere dengang opfattede som en kritik af Fogh-regeringen. Især fortrød Rohde, at partiet – med ham selv i spidsen – tilbage i 2003 havde været for hårde i deres afvisning af en række Venstremedlemmers krav om mere liberal Venstre-politik. Blandt de 13 såkaldte tesemagere var de nuværende ministre Lars Chr. Lilleholt og Søren Pind.

»Jeg er tilbøjelig til at sige, at de liberale, der forsøgte at holde den fane højt, havde ret i en del af deres kritik,« sagde Rohde i 2010 til Berlingske.

»Vi gik lige pludselig også i den fælde, at vi kørte valgkamp på, hvor mange penge vi kunne poste i den offentlige sektor. Der svigtede vi vores egne idealer,« sagde han videre.

Forsøg på at bygge bro

I dag afviser Jens Rohde, at udtalelserne i 2010 var udtryk for et opgør med Fogh-regeringens politik.

»Det var først og fremmest et forsøg på at bygge bro til den fløj, der havde efterlyst mere liberal politik. For mit eget vedkommende fortrød jeg nok, at jeg så brutalt havde hældt dem ned ad brættet og afvist deres teser. Her kunne vi i partiet godt have været mere afslappet og trukket på skuldrene,« siger Rohde i dag til Berlingske.

Han fortæller, at det især var frygten for at blive beskyldt for at føre »minimalstatspolitik,« der fik V-toppen – ham selv inklusive - til dengang at tage så skarpt afstand fra tesemagerne.

»Det var centralt for os dengang, at oppositionen ikke måtte få lejlighed for at beskylde os for at opgive velfærden – hvilket vi jo heller ikke på nogen måde var i gang med. Men det skabte nok en for overdrevet frygt for liberale røster i eget bagland, har jeg senere kunnet se,« siger Jens Rohde.

Han understreger, at han aldrig mente pointerne som en kritik af Foghs politik, som ifølge ham levede op til liberale værdier:

»Det var måske en erkendelse af, at der nok havde været plads til nogle kommunikative forbedringer dengang. Men jeg står fuldt ud på mål for kernen i Foghs økonomiske politik. Den var bydende nødvendig på det tidspunkt,« siger Jens Rohde.

Det nødvendiges kunst

Han henviser til blandt andet skattestoppet:

»Jeg tror ikke, folk gør sig forestillinger om, hvor stor en opgave det var at gøre op med den mentalitet, der herskede – og for så vidt stadig hersker mange steder - om, at man bare kunne skrue op for skatterne, hvis der manglede penge,« siger Jens Rohde.

»I dag har det ændret sig en smule til det bedre, det er ikke så let længere blot at hæve skatterne, hvis man står og mangler penge. Men dengang var Venstre jo helt alene om at trykke på bremsen. Det var det nødvendiges kunst med kun Dansk Folkeparti at læne os op ad. Og i den henseende lykkedes Fogh-regeringens økonomiske politik langt hen ad vejen.«