Rønn vil blæse på FN

FN beder Danmark om at slække på de seneste ændringer i udlændingeloven. Men de taler for døve øren, siger integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V).

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FN politiserer og taler for døve øren.

Det siger integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) efter at FNs flygtningeorganisation, UNHCR, i et høringssvar har bedt Danmark om på flere punkter at ændre den seneste stramning af udlændingeloven.

Men det kommer ikke på tale.

- Der er overhovedet ingen grund til at ændre på noget som helst i den lov, siger Birthe Rønn Hornbech til Berlingske.dk

- UNHCR prøver ustandseligt at blande sig i dansk lovgivning. Men de taler for døve øren, siger ministeren.
 
UNHCR ønsker på en række områder at få flygtninge og andre med behov for international beskyttelse undtaget fra de nye stramninger i udlændingeloven.

Det gælder bl.a. det såkaldte pointsystem, der gør det svært for bl.a. traumatiserede flygtninge at opnå permanent opholdstilladelse og dermed potentielt dansk statsborgerskab. Også de strammere regler for familiesammenføring og muligheden af at inddrage en flygtnings opholdstilladelse, hvis man tager til oprindelseslandet for at besøge familie, kritiseres af FN.

UNHCR mener tillige direkte, at FNs flygtningekonvention overtrædes, hvis en flygtning bliver udvist som følge af socialt bedrageri, sådan det er foreslået med de nye stramninger. Men det får ikke den danske integrationsminister til at ryste på hånden.

- UNHCR har en politisk dagsorden, der går langt ud over flygtningekonventionens rammer. Det har jeg fortalt dem masser af gange, lyder Birthe Rønn Hornbech synspunkt.

Hun understreger, at Danmark fortsat vil overholde alle konventioner og internationale forpligtelser.

- Al udvisning i Danmark skal afgøres ved domstolene. Og UNHCR kender jo ikke domspraksis, siger hun.

Det kan betyde, at muligheden for udvisning som følge af f.eks. socialt bedrageri aldrig vil blive gennemført i praksis.

- På den ene side er der en mulighed for udvisning i loven. Men det er altid domspraksis, der gælder, siger Rønn Hornbech.

- Der er ingen grund til at ændre på det lovforslag.