Rønn varsler opgør med EF-domstolen

I et interview med TV2 News lader integrationsminister Birthe Rønn Hornbech op til et historisk opgør med EF-domstolen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lægger nu op til et opgør med EF-domstolen. Det skal ikke være muligt for en domstol at diktere dansk lov, mener ministeren.

De markante udtalelser faldt i et større interview med TV2 News, som Birthe Rønn Hornbech gav tirsdag efter flere ugers tavshed ovenpå Berlingske Tidendes afsløringer af vildledende vejledning i Udlændingeservice. Mange danskere er ikke blevet informeret om EU-regler, der gør, at parrene kan undgå 24-årsreglen ved at arbejde mellem seks og ti uger i et andet EU-land.

Men EF-domstolen skal ikke kunne bestemme, hvordan den danske udlændingelov ser ud, mener Birthe Rønn Hornbech.

»Det er jo rent ud sagt et demokratisk dilemma, at man har en dansk folkeafstemning om det indre marked og ministerråd og parlament og så videre. Samtidig har man en domstol, der går langt viderede end menneskerettighedsdomstolen og de danske domstole gør,« sagde ministeren og kaldte EF-domstolens afgørelser »ude af en tangent«.

»Det her med, at man (EF-domstolen, red.) så selvstændigt begynder at skabe ret. Det, mener jeg, er en demokratisk diskussion værd,« sagde Birthe Rønn Hornbech.

Hun mener, at især den seneste dom - som kom i fredags - overskrider grænserne:

»Jeg synes også denne her dom virker meget markant, og hvor længe skal vi blive ved at – rent ud sagt - finde os i, at EF-dommere går ud af deres egen tangent. Om ikke vi skulle rejse det i Ministerrådet.«

Så du mener faktisk ikke, at Danmark behøver følge EF-domstolen?

»Udgangspunktet er, at vi jo følger EF-domstolen, indtil vi får ændret systemet i EU.«