Rønn vandt dialogstrid

Regeringen vil gå i dialog med ekstreme grupper, fremgår det af en handlingsplan mod radikalisering. Det har velfærdsminister Karen Jespersen (V) ellers protesteret voldsomt mod.

Uenigheden mellem integrationsminister Birthe Rønn og velfærdsminister Karen Jespersen var pist forsvundet, da regeringen præsenterede sin handlingsplan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Vi fortsætter med dialog og oplysning.

Sådan lød det flere gange fra integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V), da regeringen præsenterede sin nye handlingsplan, der skal forebygge ekstremistiske holdninger og radikalisering, fredag formiddag.

Af handlingsplanen fremgår det, at regeringen vil gå i dialog med ekstreme grupper.

- Politiet og særligt PET har bemyndigelse til helt målrettet at føre dialog med forskellige grupper og sige til dem, at det, de laver, ikke er så godt. Vi andre har jo ikke nogen særlig bemyndigelse, men jeg kan da sige, at hvis jeg skulle rende på en ekstremist på gaden, der ville i dialog med mig, så vil jeg definere dialog på den måde, at jeg fortæller, hvor skabet skal stå, slog integrationsministeren fast på pressemødet i Integrationsministeriet.

Birthe Rønn Hornbech understregede samtidig, at dialog ikke er det samme som at bøje sig for ekstremistiske holdninger.

- Dialog har intet med at lægge sig fladt på maven at gøre, sagde hun.

Det har velfærdsminister Karen Jespersen ellers argumenteret for, da hun og Birthe Rønn Hornbech i november røg ud i en voldsom strid om netop indsatsen over for potentielle terrorister og andre radikaliserede grupper.

Karen Jespersen kaldte det ”foruroligende”, at Rønn Hornbech ville gå i dialog med ekstreme grupper.

Enighed i regeringen
Men på pressemødet fredag, hvor også undervisningsminister Bertel Haarder (V) og justitsminister Brian Mikkelsen (K) deltog, gjorde de alle meget ud af at pointere, hvor enige, de var.

- Jeg har hele tiden sagt, at man kan snakke med alle, men det, man skal være opmærksom på, er, at man ikke samarbejder med antidemokratiske kræfter på en måde, der kan give dem anerkendelse. Og det mener jeg er en helt grundlæggende tankegang, som hundrede procent præger handlingsplanen, sagde Karen Jespersen til pressemødet.

Og Birthe Rønn Hornbech tilføjede:

- Problemet er, at vi er så vant til diskussion i Danmark, at vi godt ved, at når vi taler med Gud og hvermand, så ligger der ikke en legitimation i det, men der kommer folk fra andre styreformer, som ikke er vant til det. Og der må man desværre over for visse grupper understrege, at vi ikke vil legitimere jer, vi vil ikke misbruges af jer, fordi vi lever i et frit land, hvor vi taler om alle. Det er det, dialogen handler om.