Rønn tav om hurtig vej til Danmark for nygifte

Tusindvis af danskere har måttet opgive at få klar besked om, hvor længe de skulle arbejde i et andet EU-land for at kunne tage en udenlandsk ægtefælle med hjem. Ministeriet har vidst det i årevis.

Sagen om Udlændingeservices årelange vildledning af danskere, der har ønsket at bruge EUs regler til at få en udenlandsk ægtefælle med ind i landet, peger nu direkte mod Integrationsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Sagen om Udlændingeservices årelange vildledning af danskere, der har ønsket at bruge EUs regler til at få en udenlandsk ægtefælle med ind i landet, peger nu direkte mod Integrationsministeriet. I fire år har ministeriet nemlig vidst, at bare ti ugers arbejde i et EU-land er nok til, at en borger må anerkendes som EU-arbejdstager, hvilket giver mulighed for at omgå de stramme danske udlændingeregler.

Det fremgår af et svar, som integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) har givet til Folketinget. Heri erkender ministeren nemlig, at ministeriet kender en vejledning, som i 2004 blev sendt til de danske kommuner til brug for EU-borgere, der har arbejdet i Danmark. En vejledning der foreskriver, at man efter bare ti ugers arbejde utvivlsomt er omfattet af EUs regler. Som Berlingske Tidende beskrev i går, så har det i årevis været umuligt for borgere og organisationer at få oplyst, hvor længe en dansker skal arbejde i et andet EU-land for at kunne bruge EUs regler til at få sin udenlandske ægtefælle med til landet. Den gængse opfattelse har været, at der skulle gå op til et halvt år. Men regeringen har altså selv fortalt kommunerne, at ti uger er nok for EU-borgere i Danmark.

Trods gentagne forsøg er det ikke lykkedes Folketinget at få ministeren til at oplyse, at grænsen på ti uger også gælder danskere i udlandet. Sagen vækker opmærksomhed hos Folketingets Ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen, der tidligere har kritiseret udlændingemyndighederne for at undlade at informere borgere om deres rettigheder. Ifølge hans afdelingschef, Kaj Larsen, bliver den nye sag nærstuderet: »Vi følger med interesse sagen,« siger han til Ritzau.

Den radikale integrationsordfører, Morten Østergaard, taler om »et politisk ansvar«.

»Mindst tre gange har ministeren haft mulighed for at svare på det her i Folketinget alene i dette forår. Og hver gang har hun lagt et røgslør ud. På trods af alt, hvad vi har gjort, har vi ikke kunnet få et ordentligt svar, og det viser mig, at der er et politisk ansvar i denne sag,« siger han.

Birthe Rønn Hornbech har ikke ønsket at tale med Berlingske Tidende, men til TV-Avisen sagde hun blandt andet i aftes:

»Vi indrømmer fejl, vi putter ikke med tingene, og vi retter ind efter EU-dommene. Og det er sagt meget klart - åbent i pressemeddelelser og alle steder.«

Pt. bor 2.153 danske statsborgere, som er gift med ikke EU-borgere, i Sverige, oplyser det svenske Statistiska centralbyrån.