Rønn på vej mod at bryde Grundloven

Tuneserloven er i strid med grundloven, siger ekspert. Folketinget opfordres til øjeblikkeligt at tage loven af bordet

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) styrer direkte mod et brud på selve Grundloven med sit forslag til stramning af loven om tålt ophold.

Den opsigtsvækkende dom kommer fra en af landets førende juridiske eksperter, professor i statsforfatningsret Henning Koch fra Københavns Universitet, der onsdag formiddag talte på en høring om loven i Folketinget.

- Med de stramninger af meldepligten for folk på tålt ophold, som loven lægger op til, så er der tale om en egentlig frihedsberøvelse, som man naturligvis ikke kan gennemføre uden en prøvelse ved en domstol. Derfor er lovforslaget grundlovsstridigt, siger Henning Koch, der opfordrer til, at lovforslaget hurtigst muligt tages af bordet.

- Det er dårlig jura. Politisk jura, som er betinget af særlige politiske interesser. Det handler om en enkelt person, lyder det fra professoren.

Høringen som var arrangeret af Folketingets Integrations- og Retsudvalg gav anledning til dybe panderynker også hos regeringspartierne.

- Det må vi se på. Det er klart, at vi ikke kan stemme for et lovforslag, der er i strid med Grundloven, siger De Konservatives integrationsordfører Helle Sjelle.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech var ikke selv til stede ved høringen, hvor generalsekretær for Advokatsamfundet Henrik Rothe bakkede Henning Koch op. Og hvor en tredje indkaldt ekspert, lektor i menneskerettigheder Jonas Christoffersen, redegjorde for, at loven om tålt ophold desuden er i strid med den europæiske menneskerettighedskonvention.

Ekspertudsagnene får dog ikke Dansk Folkeparti til at vakle i kampen for at få strammet grebet om især den tuneser, der er mistænkt for at ville myrde tegneren Kurt Westergaard.

- Det er ikke første gang, at vi får at vide, at ulven kommer. Det er sket adskillige gange, at Dansk Folkepartis formand er blevet advaret om det: Og det er ikke påvist én eneste gang endnu. Derfor synes jeg, at man skal være en anelse påpasselig," siger Peter Skaarup, formand for Folketingets retsudvalg.