Rønn i åben strid med DF

Integrationsministeren og DF er dybt uenige om, hvad der skal til for at få familiesammenføring. Finansloven faldt helt på plads i aftes.

Birthe Rønn og Pia Kjærsgaard på Christiansborg sent søndag aften. Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) var klar til at sætte sin ministerpost på spil under forhandlingerne om en ny udlændingepakke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blækket er dårligt blevet tørt på den nye udlændingeaftale, før regeringen og Dansk Folkeparti er i åben strid om, hvordan aftalen skal tolkes. Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) skriver i en kronik i Berlingske Tidende i dag, at en dansk statsborger vil kunne få sin udenlandske ægtefælle til landet, hvis udlændingen opfylder ét af tre nye krav.

»Man må enten have en uddannelse, have erhvervserfaring eller kunne tale et af verdenssprogene på højt niveau, hvis man vil ægtefællesammenføres i Danmark. Opfylder man ikke et af disse krav, vil der være mulighed for at kombinere færdighederne og alligevel opnå ægtefællesammenføring,« skriver Birthe Rønn Hornbech om udlændingeaftalen, der er en del af finanslovsforliget.

Men ministerens tolkning afvises af Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup. Pointsystemet er slet ikke lagt fast endnu, og Dansk Folkeparti er ikke parat til at give udlændinge familiesammenføring, blot de for eksempel taler godt engelsk, fastslår Peter Skaarup.

»Det er ikke nok at kunne et enkelt verdenssprog,« siger han.

Regeringen og Dansk Folkepartis nye udlændingeaftale deler desuden danskerne i to lige store grupper, viser en ny måling, som Gallup har foretaget for Berlingske Tidende. 47 pct. støtter stramningen, mens 45 pct. er imod. Samtidig skaber aftalen ny splid i oppositionen. Integrationsordfører Marianne Jelved (R) kalder det radikalt »hjerteblod« at fjerne pointsystemet, hvis der kommer en ny regering efter næste valg. S og SF støtter principielt et pointsystem, men vil ikke tage stilling til regeringens model, før den bliver lagt frem i detaljer.

Finanslovsaftalen faldt på plads i går aftes med en mindre vækstpakke, der blandt andet giver skatterabat til ægtefæller, der begge betaler den omstridte multimedieskat.