Rødt spareforslag mod forsvaret er en misforståelse

SF's forslag om "rigtigt store besparelser" ved at sammenlægge de tre værn er undersøgt, og der kan højst spares 10 millioner og det koster en halv mia. at gennemføre.

Villy Søvndal (SF) og Helle Thorning (S) fremlægger deres 2020-plan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraternes og SFs forslag om at sammenlægge forsvarets tre værn – Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet – under en fælles, operativ kommando er meget langt fra at give den store besparelse, som SFs formand, Villy Søvndal, lovede ved partiets landsmøde i forrige weekend.

Til Berlingske udtalte Søvndal, at »der er rigtig store besparelser ved, at vi kun har ét værn. Så vel vidende, at Flyvevåbnet, Hæren og Søværnet har forskellige særkender, så er der rigtig mange funktioner, der dobler, som ikke behøvede at doble.«

Men S-SFs udspil »Fair Løsning« foreslår ikke at sammenlægge de tre værn. Derimod foreslår partierne at sammenlægge de tre værns operative kommandoer, hvilket vil spare forsvaret for mellem nul og ti millioner kroner.

Analysen af en sammenlægning er allerede gennemført på bestilling af partierne bag forsvarsforliget 2005-2009. Efterfølgende blev det behandlet af Forsvarskommissionen af 2008, hvor SFs ordfører, Holger K. Nielsen, og S-ordfører John Dyrby Paulsen begge var medlemmer. Begge tilsluttede sig analysens konklusion: Der var ikke større gevinster, hvis man sammenlægger de tre operative kommandoer.

John Dyrby Paulsen kan godt huske analysen. Når forslaget, der ikke giver nogen væsentlig besparelse, alligevel er med i S-SFs plan, er Dyrbys forklaring, at der heller ikke er noget til hinder for at sammenlægge dem.

Ifølge analysen kan en sammenlægning imidlertid i stedet for en besparelse koste op til godt 500 millioner kroner til etableringsomkostninger, afhængig af geografisk placering.

SFs forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, erkender, at sammenlægning ikke vil give meget.

»Jeg er helt enig i, at der ikke er det store beløb i det. Men man er nødt til at gå alt igennem,« siger Holger K. Nielsen.

Han tilskriver sin formands løfte om »rigtig store besparelser« en misforståelse, som godt kan ligge hos Villy Søvndal. B