Rødt løfte: To skolelærere i 1. til 3. klasse

Villy Søvndal lover på vegne af en evt. kommende S-SF-regering to lærere til eleverne i de små klasser.

Det var en selvsikker Villy Søvndal, der åbnede SFs landsmøde. med nyheden om flere lærere i de små klasser, mens emner som udlændinge- og retspolitik blev forbigået. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En anden bemærkelsesværdig udeladelse i talen var, at Søvndal hverken nævnte retspolitikken, udlændingepolitikken eller EU som traditionelt er SF-toppens ømme tæer. Senest i februar kom Villy Søvndal under internt pres for sine udtalelser om Holbergskolen, men det undlod han.

Om senest fem år skal alle folkeskoleelever fra 1. til 3. klasse have to lærere i dansk- og matematiktimerne.

Det lovede partiformand Villy Søvndal, da han i aftes åbnede SFs landsmøde med 700 deltagere i Odense.

»To lærere i dansk og matematik, så ingen børn bliver ladt i stikken og sakker bagud, fordi læreren ikke har tid. Sådan bliver det, det kan i regne med med SF i regering,« sagde Villy Søvndal.

Løftet er ifølge gruppeformand Ole Sohn (SF) clearet med Socialdemokratiet. Prisen er godt en milliard kroner, som skal betale for, at færdiguddannede lærere og såkaldte undervisningsassistenter, f.eks. lærerstuderende, står for undervisningen. Sohn forudsiger, at løftet vil blive skrevet ned i et kommende regeringsgrundlag.

»Vi vil måles på det inden for fem år. Det er ikke noget, man lige gør, det skal forhandles med både Kommunernes Landsforening og Danmarks Lærerforening. Det bliver realiseret, vi er enige med Socialdemokratiet om det. Vi er så langt i processen med at skabe et økonomisk fundament for en ny regering, at vi kan sige, at det bliver gennemført,« siger Ole Sohn, hvilket bekræftes af politisk ordfører Henrik Sass Larsen.

»Det er helt rigtigt, her vil vi satse massivt,« siger Sass.

Skoleløftet er en udløber af det tætte samarbejde mellem SF og Socialdemokratiet, som Villy Søvndal i landsmødetalen tog broderparten af æren for. I stedet for at fremhæve S-SF-samarbejdet som et rent fælles projekt, betonede partiformanden, at SF har været den drivende kraft.

»Vi blev ved med at pege på nødvendigheden af fælles fodslag i oppositionen. Vi blev ved med at række hånden ud til samarbejde,« sagde Villy Søvndal uden at takke Socialdemokratiet for samarbejdet.

Undlod emner

Helt som ventet var klapsalverne massive, da Søvndal gik på talerstolen i Odense Congress Center, hvor fire røde faner placeret i hjørnet af den store sal tog sig noget pauvre ud i forhold til store plancher med partisloganet »Ud af krisen - op i gear«.

På talerstolen gjorde SF-formanden et stort nummer ud af at bejle til erhvervslivet og varslede et opgør med de nuværende erhvervsstøtteordninger for i stedet satse entydigt på fremtidens vækstbrancher. Ligesom han lagde op til massive investeringer i renovering af skoler og nedslidte offentlige bygninger.

»Jeg har dyb, dyb respekt for de offentligt ansatte - de yder en fantastisk indsats hver eneste dag - men min vision om Danmark som verdens bedste velfærdssamfund kan kun realiseres, hvis vi også er i stand til at skabe de bedste rammer for en sundt erhvervsliv,« sagde Villy Søvndal.

Traditionelle SF-paroler var der også mange af, bl.a. varslede Søvndal et opgør med regeringens sundhedspolitik som i SF-optik har splittet befolkningen op i et a- og et b-hold.