Rødt angreb på de gule fagforeninger

Fradrag for faglige kontingenter skal forbeholdes medlemmer af den traditionelle fagbevægelse, foreslår socialdemokratisk ordfører.

ARKIVFOTO. Fradrag for faglige kontingenter skal forbeholdes medlemmer af den traditionelle fagbevægelse, foreslår socialdemokratisk ordfører. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fotos: Kim Holm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraternes arbejdsmarkeds-ordfører Leif Lahn Jensen vil have regeringen til at tage et opgør med de såkaldte gule fagforeninger.

Står det til Leif Lahn, skal den kvarte million danske lønmodtagere, som i dag er organiseret i Kristelig Fagbevægelse (Krifa) og Det Faglige Hus, fratages muligheden for et fradrag på op til 3.000 kroner for deres fagforeningskontingent. Han begrunder sit forslag med, at de gule fagforeninger »ikke er rigtige fagforeninger«.

»Man bør kun kunne få fradrag, hvis man er medlem af en ordentlig fagforening som 3F, der gør noget i forhold til uddannelse og løndumping. Krifa tager ikke det samme store samfundsansvar som de egentlige fagforeninger. De kopierer bare en overenskomst og trækker lidt fra de steder, hvor de er uenige,« siger Leif Lahn.

Han opfordrer regeringen til at indkalde arbejdsmarkedets parter for at få defineret, hvilke krav en fagforening skal opfylde for at blive fradragsberettiget.

Udspillet støttes af Enhedslisten og møder også sympati hos SFs arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen. Men regeringspartierne er splittede, da de Radikale ikke vil være med. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) på grund af ferie.

Krifas formand Søren Fibiger Olesen mener, at forslaget er udtryk for »diskrimination« og »kammerateri«.

»Det er ren tilbagebetaling til den skrantende røde fagbevægelse for den hjælp, som Socialdemokraterne fik i valgkampen. Men jeg mener altså, at det er godt, at der er fri konkurrence på det her område,« siger han.