Rødglødende Søren Pind raser mod EU

Søren Pind kalder et muligt forbud mod glødepæren for et "fanatisk og kollektivistisk irrationelt mørke". Connie Hedegaard får også med grovfilen.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De to regeringspartier er glødende uenige om EU's forslag om at forbyde glødepæren. Mens klimaminister Connie Hedegaard (K) støtter forslaget, som er et af de første ofre i EU's store klimakamp, så kalder Venstres udenrigsordfører hende og andre forbudstilhængere for fanatikere.

De almindelige glødepære skal fra september 2009 erstattes af mere energieffektive alternativer, når nye energieffektivitetskrav til pærer og andre lyskilder forventes at træde i kraft. I hvert fald hvis det står til Connie Hedegaard.

- Det er en rigtig god beslutning, som Danmark og de øvrige medlemslande er nået frem til sammen med kommissionen. Ved gradvist at stoppe for salg af almindelige glødepærer viser EU vejen frem. Og selvom det kan virke småt, så er denne stramning endnu et bidrag til, at EU kan nå sit mål om 20 procent energibesparelser i 2020, siger klima- og energiministeren.

Et forslag som dog ødelægger Søren Pinds julehumør. Venstres udenrigsfører skriver på sin hjemmeside, at alt var godt, da Søren Pind stod op tirsdag morgen - børnene smilede og lo, badet var perfekt og morgenmaden stod klar - lige indtil han hørte radioavisen.

- Og hørte så følgende: EU har forbudt glødelamper fra 2011... En jublende klimaminister og en ekspert der påstod, at el-sparepærer var lige så gode. Hvor er det dog deprimerende, at en fornuftig og rationel tilgang til miljø - altså at selvfølgelig skal forureneren betale og ordne tingene efter sig - erstattes af et fanatisk og kollektivistisk irrationelt mørke, skriver Søren Pind.

Selv er glødepæren nemlig "uundværlig" for Venstres udenrigsordfører, der kun har et øje, og på dette nedsat syn med - 9,25 - "hvilket er skridtet før førerhund og stok". Ifølge Søren Pind har undersøgelser endda vist, at elsparepærerne dels er kræftfremkaldende og fremmer for eksempel vinterdepressioner.

- Sagen er dog ikke gennemført endnu. Og heldigvis har gode venstrefolk udtrykt stærk skepsis. Lad os se, om det bliver til noget. Forhåbentlig er der kun tale om en solformørkelse. De er som bekendt midlertidige..., skriver Søren Pind.

Allerede næste efterår skal de største energislugere, 100-watts pærerne, tages ned fra de europæiske butikshylder. Derefter fortsætter udfasningen frem mod 2012, fremgår det af forslaget, som ventes endeligt vedtaget i foråret.

- Ved at erstatte sidste århundreds lamper med mere effektive teknologier, kan europæiske hjem beholde den samme kvalitet, mens de sparer energi, CO2 og penge, siger EU's energikommissær, Andris Piebalgs.

Det er ikke småting, der kan spares ved at udskifte alle Europas glødepærer med energisparepærer eller halogenspot. Ifølge EU-Kommissionen bliver den samlede energibesparelse på 40 TWh, hvilket svarer til hele Rumæniens energiforbrug. Samtidig mindskes CO2-udslippet med 15 millioner ton årligt.

En gennemsnitlig husholdning kan samtidig spare op mod 375 kroner på elregningen om året ved at udskifte hjemmets glødepærer med energisparepærer.

Der er dog fortsat en smule lys forude for glødepæren. Det vil fortsat være tilladt at bruge glødepærer til for eksempel ovnbelysning, udendørslys og i biler. Det skyldes, at energisparepærer fungerer dårligt i for høje eller for lave temperaturer.

/ritzau/