Røde vælgere giver samfundet skylden for unges radikalisering

Mens vælgere i blå blok har en tendens til at give individet ansvaret for radikalisering, mener de røde vælgere, at det er samfundets skyld, når unge bliver radikaliserede.

Radikaliseringen af unge som Omar Abdel Hamid El-Hussein skyldes til dels samfundet, mener 44 pct. af danskerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er splittelse i befolkningen i spørgsmålet om, hvorvidt samfundet har et medansvar, når unge mænd bliver radikaliserede, som det skete med gerningsmanden til terrorattentatet i København i februar, Omar Abdel Hamid El-Hussein.

Det viser en meningsmåling foretaget af Wilke, skriver Jyllands-Posten.

44 procent af danskerne mener, at samfundet har et medansvar, mens 44,5 procent ikke mener, at samfundet har et ansvar for unges radikalisering.

Til gengæld er der stor forskel, hvis man spørger vælgerne på venstre og højre side af den politiske midte. Den venstreorienterede del af befolkningen er mere tilbøjelig til at forklare radikalisering på samfundsniveau, mens de borgerlige vælgere i højere grad har tendens til at lade individet bære ansvaret.

54,9 procent af rød bloks vælgere, giver samfundet ansvaret, mens kun 35,4 procent af vælgerne i blå blok deler den holdning.

På Christiansborg og i den blå blok er det især Dansk Folkepartis vælgere, der afviser, at samfundet har et medansvar.

»Det er alene terroristen og eventuelt medskyldige, der har ansvaret, og det skal vi andre ikke tage på os,« siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) til Jyllands-Posten.