»Røde pølser og ytringsfrihed kan ikke blandes sammen«

En debat om hvilke værdier, Danmark bygger på, er nødvendig, mener Venstres integrationsordfører – uden at den fejlagtigt kædes sammen med diskussioner om frikadeller og tørklæder.

Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen, har formuleret otte konkrete danske værdier for at sparke gang i en debat, der ifølge ham er strengt nødvendig. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Vi har tillid til hinanden og til institutionerne i samfundet. Vi sætter en ære i at arbejde og ønsker ikke at ligge samfundet til last. Og vi er tolerante over for forskellige familiekonstellationer og seksuelle orienteringer.

Det er udsagn, der kendetegner det værdisæt, som vi danskere lever under i hverdagen – i hvert fald ifølge Martin Geertsen, Venstres integrationsordfører. Han har formuleret otte konkrete danske værdier for at sparke gang i en debat, der ifølge ham er strengt nødvendig.

»I en globaliseret verden er det ekstremt vigtigt at få sat ord på, hvad vores værdier er. Vi bliver bombarderet med ting udefra, og der kommer mennesker til Danmark, som har krav på at vide, hvad danske værdier og kultur i bredere forstand er. Det handler sandelig ikke om at lukke nogen ude. Vi kan diskutere udlændingeregler på et andet plan, men folk, der kommer hertil, skal forstå, hvad vi er for et land, og det er jo ikke så godt, hvis vi ikke en gang selv er klar over det.«

Danskerne har ikke været gode nok til at definere og italesætte det danske værdisæt, mener Martin Geertsen. Debatten er alt for ofte blevet fordærvet af mere eller mindre konkrete diskussioner om tørklæder, frikadeller og dannebrogsflag.

»De to debatter har tit været forplumret. Røde pølser og ytringsfrihed har ligesom været ét fedt, men det kan altså ikke blandes sammen,« siger han.

»Er man utilfreds med, at der ikke bliver serveret frikadeller i en daginstitution, så ligger der en civil kamp i den enkelte institution. Kampen ligger ikke på Christiansborg, for jeg vil ikke være med til at lovgive om leverpostej, badeforhæng eller hvilken beklædning, folk skal have på. Det her er meget mere væsentligt. Det handler om hvilke værdier, det danske samfund står på,« lyder det.

Tillid er et nøgleord

Hvordan kan du som liberal gå ind for, at man fra centralt hold definerer, hvilke værdier vi lever under?

»Jeg anser mig som liberal, og det handler om fravær af statens indblanding i mine personlige forhold, men jeg er ikke kulturrelativist, hvor alt er lige godt. I den måde, vi er sammen på som danskere, er der værdier, som vi står på og respekterer. Så kan vi have mere eller mindre offensive holdninger til, hvor stor den offentlige sektor skal være, eller hvor mange skattekroner staten skal skrabe ind, men det ændrer ikke ved, at der mellem os hersker værdier og normer, uanset om man er SFer eller venstremand,« siger han.

Martin Geertsen er dog helt på det rene med, at langtfra alle danskere vil være enige i hans otte udvalgte punkter:

»Der vil ganske givet været nogle kulturradikale, der farer i flæsket på mig, og man vil sikkert også kunne finde flere i Venstres folketingsgruppe, der mener, at jeg har for meget med eller to-tre punkter for lidt. Det er fint nok, så kan vi få skærpet, hvad vi egentlig forstår ved danske værdier,« siger han og fremhæver selv det faktum, at vi i Danmark generelt har tillid til hinanden og til institutioner og myndigheder:

»Jeg tror sådan set, at det er fundamentalt for, at vores samfund er så succesrigt, som det er. Hvis man skal sætte det ind i en nutidig kontekst, så tror jeg, at det kan være med til at forklare, hvorfor burkadebatten har været så højspændt. For hvis nogen føler behov for at tildække sig selv, så er det vel et udtryk for, at man ikke har tillid til, at andre ved, hvordan man skal bedømme og behandle et andet menneske af det modsatte køn. Og det kan gøre folk ophidsede i et samfund, der har tillid som grundværdi,« siger Martin Geertsen.

Kanon skal ikke være lov

Men kan man overhovedet håndhæve det her – skal man slå hårdere ned på folk, der ikke bekender sig til de samme værdier?

»Det er ikke meningen, at det skal omsættes til otte lovforslag. Det skal bruges til at definere, hvad der er danske værdier, hvad der er do’s and dont’s i Danmark. Hvis integrationsministeren iværksætter en indsats over for religiøs ekstremisme, så er det jo interessant at vide, hvilket værdisæt samfundet bygger på, når man skal ud at kommunikere med folk, der føler sig tiltrukket af Hizb ut-Tahrir,« understreger han.