Røde partier vil have Ellemann-Jensen til at opdatere centralt skema: »Landbrugspakkens regnskab ligger i ruiner«

Efter fornyet debat om regeringens landbrugspakke opfordrer en samlet opposition nu til, at regeringen opdaterer en række centrale tal. Det skal sikre, at landbrugspakken giver »et grønt plus«. Miljø- og Fødevareministeriet afviser.

Simon Kollerup (S) og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oppositionen opfordrer nu miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til at fremlægge en opdateret version af det miljøregnskab, der lå til grund for den omdiskuterede landbrugspakke fra 2016.

Hidtil har regeringen påpeget, at der ville være et »grønt plus« ved landbrugspakken i alle årene frem mod 2021. Men efter at nye tal, der udgjorde en »væsentlig forudsætning« for landbrugspakken, var lavere end forventet, bliver der nu sået tvivl om, hvorvidt landbrugspakken giver et positivt aftryk på miljøet.

Som en del af landbrugspakken blev det aftalt, at landbruget skulle reducere sin udledning af kvælstof med over 2.000 ton i 2021. I 2018 havde man nået en reduktion på blot 12 ton, viser nye tal.

»Jeg vil opfordre regeringen til at fremlægge et opdateret miljøregnskab for landbrugspakken. Vi har set de sidste dage, at de kollektive indsatser svigter fundamentalt, og det er jo kun en del af de miljøindsatser, som landbrugspakken blev bygget på. Så jeg mener, at danskerne har ret til at se det fulde miljøregnskab bag landbrugspakken,« siger Socialdemokratiets miljøordfører, Simon Kollerup.

Miljøregnskabet viser, hvor meget diverse initiativer letter eller belaster miljøet i årene fra 2016 og frem mod 2021. Men nogle af de tal er forældede eller baseret på faglige skøn, og der er derfor behov for at få et overblik over, om der er det lovede »grønne plus« ved landbrugspakken, lyder det fra oppositionen i Folketinget.

De Radikales miljøordfører, Ida Auken, er enig i opfordringen.

»Landbrugspakkens regnskab ligger i ruiner. Ministeren må opdatere regnskabet hurtigst muligt. Han bør også sende det til EU, der hele tiden har været skeptisk over for, om regeringens tilgang ville holde i virkelighedens verden. Det gjorde den ikke.«

Ida Auken (R). Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard.

Samme besked kommer fra Enhedslisten og Alternativet, mens SFs miljøordfører, Trine Torp, »selvfølgelig ønsker skemaet opdateret«.

Partier skal ikke forvente opdaterede tal nu

Simon Kollerup (S) fortæller, at han flere gange har forsøgt at få en opdateret version af miljøregnskabet fra skiftende miljøministre:

»Så har vi fået vi den besked, at det var for tidligt. Der var mange grunde til, at man ikke kunne give svaret, og nu måtte vi lige vente og se,« forklarer Simon Kollerup og tilføjer:

»Nu er vi halvvejs i den periode, hvor landbrugspakken skulle virke, og derfor mener jeg, at det er på tide, at vi får de her tal frem. Jeg ved, der er lavet midtvejsevalueringer på flere områder, så det handler bare om at lægge dem frem og præsentere dem for danskerne.«

Simon Kollerup (S) og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Jens Borum, lektor på Biologisk Institut på Københavns Universitet, tvivler på, at miljøregnskabet fortsat giver et grønt plus.

»Jeg tror egentlig, det vil være fornuftigt at opdatere skemaet. Der er kommet opdaterede tal på blandt andet de kollektive virkemidler. Samtidig siger landbruget, at de ikke har brugt al den gødning, de egentlig måtte, og derfor ville det være fornuftigt at sige: Hvordan ser det egentligt ud nu?« siger han.

Ingen opdaterede tal lige nu

Berlingske har siden tirsdag forsøgt at få svar fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) på, hvorvidt ministeren vil lytte til partiernes opfordring og opdatere det samlede miljøregnskab med de nyeste og realiserede tal på alle områder.

Samme dag fik vi følgende svar fra Miljø- og Fødevareministeriet:

»Netop fordi der ikke er sket det forventede fald i udledningen af kvælstof, har jeg bedt ministeriet, med hjælp fra Aarhus Universitet om en fornyet faglig vurdering af en række af de elementer, der har betydning for den samlede udledning af kvælstof, herunder baselinen. (…) Det arbejde forventes færdig til efteråret. Det vil give et fornyet overblik og status for kvælstofindsatsen. Arbejdet vil have fokus på den samlede målopfyldelse i 2021.«

Det fremgik dog ikke af svaret fra ministeren, om ministeriet ville opdatere skemaet med nye og realiserede tal.

Berlingske spurgte derfor, om ministeren med citatet mente, at skemaet ville blive opdateret.

Først lød det fra ministeriet, at Berlingske først i den kommende uge ville få svar på, hvad ministeren mente. Men torsdag eftermiddag skrev ministeren i en kommentar:

»Sagen er, at vi skal kigge på de forudsætninger, der lå bag Fødevare- og landbrugspakken, fordi udledningen ikke er faldet som forventet, og før arbejdet med at genbesøge forudsætningerne er tilendebragt, giver det ikke meget mening at spekulere i, hvordan det helt præcist skal stilles op. Der vil blive taget stilling til formen på, hvordan det nye faglige grundlag kan præsenteres, når Aarhus Universitets bidrag foreligger til efteråret.«

Han tilføjer:

»Jeg husker dog, at der var bred utilfredshed med metoden bag det skema, som oppositionen nu ønsker opdateret. Derfor vil jeg have meget faglig sikker grund under fødderne, før jeg tager stilling til, om det giver mening at opdatere det skema. Den endelige form må afhænge af, hvad det faglige resultat kan bære. Mit hovedfokus er, at vi når målene i 2021.«