Røde partier skoser radikal leder for Uber-besøg

Enhedslisten og SF er stærkt utilfredse med, at Morten Østergaard onsdag har besøgt den omstridte kørselstjeneste Uber. Han kaster glans over en politianmeldt virksomhed, mener SF.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SF og Enhedslisten kritiserer nu i skarpe vendinger den radikale partileder, Morten Østergaard (R), for at svække kampen mod social dumping og for at kaste glans over en politianmeldt virksomhed.

Den hårde kritik kommer i kølvandet på Østergaards besøg i Aarhus hos virksomheden Uber, en international kørselstjeneste, der udmærker sig ved at koordinere transport mellem private personer via en app til telefonen.

Det kan lyde uskyldigt nok, men Uber er blevet politianmeldt af Trafikstyrelsen for at overtræde personbefordringsloven, og en lang række aktører i transportbranchen har advaret om, at virksomheden undergraver sikkerhed såvel konkurrencevilkårene for de øvrige taxaselskaber.

Og så kan det altså ikke nytte noget, at landets økonomi- og indenrigsminister slår et smut forbi en dag før, der skal stemmes til folketingsvalget, mener SFs arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen (SF).

»Jeg synes, det er en kæmpefejl. Det er en hån imod de danske vognmænd og taxachauffører. Det er jo så enkelt, at det kræver en tilladelse for at køre taxakørsel i Danmark, og den tilladelse har Uber ikke. Derfor er de blevet politianmeldt,« siger Eigil Andersen.

Trafikstyrelsen hører under Transportministeriet, og her har minister Magnus Heunicke (S) tidligere kritiseret Uber. Og så er forvirringen total, når et andet ministerium pludselig blåstempler samme tjeneste, anfører Eigil Andersen.

»Det er uholdbart, når der er et ministerium, der anmelder et firma, og en anden minister så kaster glans over dem ved at aflægge dem et besøg. Det er dårlig dømmekraft, og Morten Østergaard medvirker til en form for blåstempling af Uber,« siger Eigil Andersen.

Anledningen til besøget fra den radikale partileder var, at Uber vil udvide deres Research & Development Center i Aarhus med 50-100 IT-ingeniører.

Men den gode nyhed står på skuldrene af en virksomhedspraksis, der tenderer social dumping, mener Enhedslisten ordfører for samme, Finn Sørensen (Ø).

»Uber undergraver jo ikke kun sikkerhed og kvalitet i personbefordringen. De undergraver også lønningerne i taxibranchen. Uber er rendyrket social dumping, plat, svindel og sort arbejde. Uber er blot endnu et angreb på grundlaget for vores velfærdsstat, der bygger på god løn for godt arbejde, og at alle betaler deres skat, som de skal,« siger han i en skriftlig kommentar, hvor han også sender en hård bredside af sted mod Morten Østergaard:

»Jeg er nok ikke den eneste i »rød blok«, der spørger mig selv, hvad vi skal med fjender, når vi har Morten Østergaard. De sidste fire år har vi sammen med regeringen fået en god indsats mod social dumping op at stå. Men det har åbenbart ikke været helhjertet fra Morten Østergaards side. Det er rystende, at han nu blåstempler denne piratvirksomhed, ved at holde valgmøde hos dem, og snakke om »deleøkonomiens« velsignelser,« tordner Finn Sørensen.