Røde partier om tilskuds-udspil: Kortere studietid er ikke lig kvalitet

Den store reform af fordelingen af penge til de videregående uddannelser klinger hult i røde ører.

De røde partier er ikke udpræget begejstrede for regeringens uddannelsesudspil, der vil belønne »kvalitet, over kvantitet« - men samtidig ønsker at studerende kommer endnu hurtigere igennem uddannelsessystemet. Her ses Københavns Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen

Socialdemokratiet kommer, som det ser ud torsdag, ikke til at lægge stemmer til regeringens udspil om et nyt bevillingssystem til de videregående uddannelser.

Det siger uddannelsesordfører Mette Reissmann (S):

- I forvejen har vi en fremdriftsreform, hvor vi regulerede hastigheden på, hvor hurtigt man skal færdiggøre sin uddannelse. Så jeg undrer mig over, at man skal dobbeltstyre i det her udspil også.

- Med hensyn til at belønne for at dimittender kommer i beskæftigelse, så ligger det lidt uden for institutionens sfære. Så det er vanskeligt at se for mig, hvordan de skal opfylde den opgave.

Mette Reissmann understreger, at hun er utilfreds med at blive inddraget for sent i processen, og derfor udtaler hun sig overordnet.

En del af udspillet handler om, at uddannelsesinstitutionernes økonomi fremover skal være direkte afhængig af, om de studerende kommer hurtigt igennem studiet.

Men lige så vigtigt skal det fremover være, at der ikke går for længe, før de kommer i job efter endt eksamen.

Også De Radikale er skeptiske overfor forslaget.

Det siger Sofie Carsten Nielsen, tidligere uddannelsesminister og nuværende uddannelsesordfører, i en kommentar.

- Søren Pind (uddannelsesminister, red.) lovede et system, der ville give bedre kvalitet. Men kvalitet er altså ikke nødvendigvis lig med hurtig gennemførsel og gode beskæftigelsesmuligheder, siger Sofie Carsten Nielsen.

Også SF er skeptisk overfor forslaget.

Enhedslisten mener, at regeringens udspil er helt forfejlet. Det siger uddannelsesordfører Bruno Jerup i en kommentar:

- Ministerens udspil rykker rundt på pengene, men det tilføjer ikke en krone til et i forvejen enormt presset uddannelsessystem. Det er bare ikke godt nok.

/ritzau/