Røde partier: Fællesskabet i rød blok er dødt

Ifølge Enhedslistens nye frontfigur, Pernille Skipper, er der intet fællesskab i rød blok. De Radikale og Alternativet er enige, mens SF og Socialdemokraterne mener, at samarbejdet fungerer fint.

Hvis Enhedslisten efter et valg igen skal udgøre parlamentarisk grundlag for en S-ledet regering, bebuder Pernille Skipper »rigtig, rigtig mange slåskampe«, og hun vil især se mod Alternativet og til dels også SF for at danne alliancer. Foto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere

De røde partier er dybt uenige om, hvordan fællesskabet i oppositionen egentlig fungerer, knap et år efter at regeringsmagten skiftede hænder.

Enhedslistens nyslåede frontfigur, Pernille Skipper, giver sin udlægning af samarbejdstilstanden i et interview med Berlingske, og konklusionen er klar:

»Der er da ikke et fællesskab i rød blok. Det er der da ikke.«

Det er de grundlæggende politiske uenigheder blandt de fem partier i rød blok, der ifølge den nye politiske ordfører er årsagen til, at fællesskabet er ikke-eksisterende, og hun peger især på Socialdemokraterne og de Radikales retning i regeringstiden som problematisk.

Hvis Enhedslisten efter et valg igen skal udgøre parlamentarisk grundlag for en S-ledet regering, bebuder Pernille Skipper da også »rigtigt, rigtigt mange slåskampe«, og hun vil især se mod Alternativet og til dels også SF for at danne alliancer.

»Selvfølgelig skal vi samarbejde med Socialdemokraterne og de Radikale på de punkter, hvor vi kan blive enige med dem, men der er altså ikke et stort, forkromet fællesprojekt. Vi skal forsøge at samarbejde så godt, vi kan. Det er jo et ansvar, vi alle sammen har,« siger hun.

Den fælles front

Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, er glad for samarbejdet med Enhedslisten, som han betegner som godt. Han deler Pernille Skippers opfattelse af den generelle tilstand i rød blok.

»Vi synes, der er mangel på fællesskab. Det handler om at have et fælles politisk projekt, der både rummer forskelligheder og fællesnævnere, og det kunne helt klart godt være mere udtalt for at sige det mildt,« siger han.

De Radikales leder, Morten Østergaard, har før gjort det klart, at der er brug for et nybrud i dansk politik, som ikke længere bør forankres i de to blokke.

»Det, at Enhedslisten i lighed med, hvad jeg tidligere har gjort, lægger ideen om en ny rød blokpolitik i graven, er en meddelelse, som jeg modtager uden nogen form for sorg,« siger Morten Østergaard og tilføjer:

»Der er ikke behov for en illusion om, at de fem partier, der udgør oppositionen, fremstår som en samlet blok. Jeg er åben over for at samarbejde med hvem som helst.«

Anderledes er budskabet fra SF og Socialdemokraterne.

»Jeg ser flere eksempler på, at vi står samlet – kampen for den grønne omstilling og modstanden mod kontanthjælpsloftet. Det, synes jeg da, er et udtryk for fællesskab og samarbejde,« siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, har før angrebet Enhedslisten og senest Alternativet, men konstitueret politisk ordfører Benny Engelbrecht (S) er ikke bekymret for det røde fællesskab:

»Vi har dannet fælles front i forhold til landbrugspakken, kontanthjælpsloftet, klimadagsordenen og omprioriteringsbidraget, og på de punkter fungerer samarbejdet forbilledligt. Selvfølgelig skal vi også samarbejde om de fremadrettede ting, men lige nu handler det om at løse de aktuelle udfordringer.«