Røde Kors efterlyser kritisk eftersyn af Afhganistan-hjælp

Danmarks bistand til Afghanistan sænkes. Vigtigst er det, at vi hjælper de rigtige steder, siger Røde Kors.

Røde Kors-generalsekretær Anders Ladekarl kritiserer regeringen for at bruge danske støttekroner forkert i Afghanistan. Scanpix/Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil sænke Danmarks bidrag til Afghanistan i årene 2017 til 2020.

Men Afghanistan er bestemt ikke i en fatning, hvor landet har brug for mindre hjælp, påpeger Røde Kors. Det største problem er ifølge generalsekretær Anders Ladekarl, at pengene bruges forkert.

- Landet har stadig behov for lige så meget hjælp, som vi tidligere har givet. Det har bare brug for hjælp på en anden måde, siger han.

Der er med generalsekretærens ord "massivt behov" for at kigge "meget kritisk" på, hvordan man bruger pengene i Afghanistan.

- Problemet i Afghanistan er, at regeringen for 99 procents vedkommende er afhængig af donormidler. Den selv samme regering har en historie med bundløs korruption og misbrug af donormidler, siger Anders Ladekarl.

Afghanistan har de seneste år modtaget omkring 500 millioner kroner årligt fra Danmark. Det beløb vil regeringen sænke til 425 millioner kroner.

Men Afghanistan har stadig kolossalt behov for hjælp, påpeger Anders Ladekarl.

- Så jeg håber, at denne nedskæring følges af en revideret strategi for, hvordan man bruger pengene bedre, siger han.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) fremhæver, at Danmark trods nedskæringen i bistanden fortsat vil være et af de største donorlande. Han fremhæver samtidig en lang række gode resultater i Afghanistan.

Blandt andet at antallet af skoler og lægeklinikker er steget. Det samme er levealderen. Anders Ladekarl medgiver, at der selvfølgelig har været positive resultater.

- Men måden, man har givet bistand, har ikke haft den ønskede effekt i forhold til de store beløb, siger han.

- Rigtig mange skoler fungerer ikke. Nogle bliver endda brugt af Taliban, der også har overtaget rigtig mange territorier.

Udenrigsministeren deltager onsdag på en international konference i Bruxelles om Afghanistans udvikling. Her skal alle donorlandene fortælle, hvor mange penge de vil afsætte til hjælp fra 2017 til 2020.

Målsætningen for den samlede international bistand til Afghanistan ligger fortsat på omkring fire milliarder dollar om året.

/ritzau/