Røde Kors: Asylbørn får mere harmonisk barndom nu

Den nye asylaftale vil give børn i de danske asylcentre en mere rolig hverdag, hvor de i højere grad vil blive en del af det omgivende samfund, mener Røde Kors.

Anders Ladekarl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er bedre forhold på vej for de børn, som bor i landets asylcentre.

Den asylaftale, som regeringspartierne har indgået med Enhedslisten og Liberal Alliance, vil nemlig i høj grad komme asylbørnene til gode, lyder det fra Røde Kors’ generalsekretær, Anders Ladekarl.

- Det er et markant anderledes fokus på, hvordan vil skal behandle asylansøgere i Danmark. Nu handler det om at give dem flere muligheder og gøre dem stærkere, og det vil komme børnene til gode, forklarer han.

Undersøgelser viser, at asylbørn, der i længere tid opholder sig på asylcentre, påvirkes både fysisk og psykisk. De oplever eksempelvis oftere hovedpine og tristhed end danske børn.

Derfor vil børnene i asylcentrene få stor glæde af, at der som en del af aftalen lægges op til, at de nu kan flytte ud af centrene sammen med deres forældre allerede efter et halvt år, fortæller Anders Ladekarl.

- Hos børn, der har boet for længe i asylcentrene, oplever vi traumer som følge af, at de har en usikker fremtid. Nogle børn har det fantastisk i asylcentrene, men dem, der har det vanskeligt, er ofte dem, der bor på centrene i mere end et år med deres forældre. Det er dokumenteret, siger han.

Anders Ladekarl forventer, at børnene nu vil få en mere rolig hverdag, præget af mindre usikkerhed over deres egen og deres forældres situation.

- Man får mere harmoniske børn ud af det, de vil kunne udfolde sig mere end ellers, de bliver en del af det omgivende samfund, og dermed kan de føle sig som almindelige borgere i Danmark.

Asylaftalen betyder blandt andet, at asylansøgere, som samarbejder med myndighederne, kan flytte ud af centrene for at arbejde og uddanne sig efter seks måneder, hvis deres forældres ansøgning om asyl ikke er afvist. Samtidig indeholder aftalen et mål om, at den nuværende sagsbehandlingstid skal halveres i løbet af 2013.