Røde kommuner skruer op for udliciteringen

Socialdemokratisk ledede kommuner udliciterer i stigende grad kommunale opgaver, og samlet set stiger antallet af udliciterede opgaver på landsplan. Dansk Industri er dog ikke tilfreds og kræver højere mål.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet stuerent at invitere private virksomheder ind i varmen for at yde kommunal service – også i de røde kommuner.

65 af landets 98 kommuner har siden det seneste kommunalvalg i 2009 skruet op for udliciteringen. Af de ti kommuner, som har øget udliciteringsgraden mest, er otte styret af en rød borgmester, mens kun to er borgerlige.

Det viser en ny analyse af konkurrenceudsættelse, som Ugebrevet A4 står bag.

En af de kommuner, som har øget opgaveudbuddet til private virksomheder mest, er den socialdemokratisk styrede kommune Holstebro. I 2009 blev 24,4 procent af de udgifter, som må udbydes til private, varetaget uden for kommunalt regi, mens det sidste år var 30 procent.

»Vi har været bevidste om, at der hele tiden skal være konkurrence, så vi får de bedste varer til den bedste pris. Det har vi især været på park- og vejområdet, hvor jeg tror, vi er førende i landet omkring udlicitering,« siger Holstebros borgmester Hans Christen Østerby (S) til Ugebrevet A4.

I Esbjerg, der har en Venstre-borgmester ved roret, er graden af udlicitering dog gået den stik modsatte vej.

Ved sidste kommunalvalgår konkurrenceudsatte kommunen 26,1 procent af de områder, som må udliciteres. Sidste år var det tal faldet til 23,3 procent.

Viceborgmester Jakob Lose (V) siger, at kommunen ikke har haft politisk fokus på at udlicitere de seneste år.

»De kommunale budgetter har været under pres i flere år, og det er der, vi har haft vores fokus,« siger viceborgmesteren til Ugebrevet A4.

Fra 2009 til 2012 er udliciteringsgraden på landsplan steget med 1,3 procentpoint i kommunerne. Men Dansk Industri er ikke tilfreds og ønsker nogle højere mål for konkurrenceudsættelse i kommunerne.

SFs kommunalordfører, Pernille Vigsø Bagge (SF), afviser dog ønsket og siger, at »udlicitering ikke skal være et mål i sig selv«.