Rød undervisningsminister vil slette karakterrangliste

Den kommende rangliste over skolernes karakterer vil blive slettet, bebuder S-SF. Hemmelighedskræmmeri, mener ministeren.

På Hellerup Skole (biiledet) ser man positivt på ranglisten over skolernes karaktergennemsnit. Men skolelederen mener samtidig, at listen er mere til gavn for skolerne end for forældrene. Hvis der er et bestemt fag, hvor skolen ligger lavt, kan man arbejde målrettet på at forbedre resultaterne i netop det fag, mener skoleleder Jørn West Larsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I samme øjeblik en rød minister sætter sig til rette ved skrivebordet i Undervisningsministeriet, bliver den nye rangliste over skolernes karaktergennemsnit slettet fra ministeriets hjemmeside. Dermed kan karakterranglisten over de 1.600 danske folkeskoler, friskoler og privatskoler, som undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) offentliggør ved skolestart i august, få et særdeles kort liv.

»Man kan frygte, at en rangliste vil fastholde skoler i bunden af listen, for der er jo ikke mange forældre, som vil vælge de skoler, der klarer sig dårligst. Vi har ikke tænkt os at rangordne skolerne,« siger SFs uddannelsesordfører Nanna Westerby.

Betyder det, at I vil slette den rangliste fra hjemmesiden, hvis I kommer til magten til efteråret?

»Ja. Hvis vi har undervisningsministerposten, så skal der ikke ligge nogen ranglister over folkeskoler i Danmark,« fastslår Westerby.

Hun mener ikke, at det er en tilstrækkelig stor formildende omstændighed, at ministeren vil korrigere karaktererne for såkaldt socioøkonomiske faktorer, som betyder, at skoler i socialt belastede områder fremstår bedre, end karaktererne reelt er.

Socialdemokraternes uddannelsesordfører, Christine Antorini, erklærer sig enig i, at rangslisten skal slettes.

»Det er usmageligt, at undervisningsministerens svar på de store sociale forskelle, der er i Danmark, er ranglister over såkaldte gode og dårlige skoler, uanset social korrektion eller ej. Skolepolitik handler ikke om at udstille elever og skoler, men om at gøre en indsats, så alle lærer mere,« siger hun.

Forældre: At slette listen vil forvirre

Planerne om at slette ranglisten beviser hvad det er for en politik, S-SF står for, lyder det fra ministeren.

»Mest mulig lukkethed, mest mulig hemmelighedskræmmeri og mindst mulig information om skolernes resultater. Det er dybt tragisk, og understreger endnu en gang vigtigheden af, at forældrene har adgang til de her informationer,« siger Troels Lund Poulsen.

Hos organisationen Skole og Forældre, mener formand Benedikte Ask Skotte, at det vil »forvirre forældrene rigtig meget«, hvis en en eventuel rød regering sletter listen.

»Jeg tror ikke, at det fremmer læringen, at lave en rangliste, men hvis den bliver offentliggjort, så kan den måske godt bruges til noget positiv. De skoler, som ikke rykker eleverne så meget, kan måske lære noget af de andre skoler. Listen kan dog ikke stå alene,« siger hun.

Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Marlene Harpsøe, er glad for udsigten til en rangordning. Men hun vil gøre, hvad hun kan for at forhindre, at undervisningsministeren »pynter« på tallene. Hun henviser til, at tidligere undervisningsminister Bertel Haarder (V) for to år siden skrinlagde planer om en rangliste med det argument, at han ikke kunne samle opbakning hos partierne bag folkeskoleforliget.

»Ministeren må tage forligspartierne med på råd,« siger hun.

Det afviser han dog er nødvendigt:

»Det er en administrativ beslutning, som jeg har taget,« siger Troels Lund Poulsen.

INFOshop: Rejseguide: Se her hvis turen går til Kreta