Rød plan tager 15 mia. fra børn og ældre

S og SF henter 15 milliarder ved at give færre penge til kommuner og regioner. Det kan mærkes, siger ekspert.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

S og SF vil med deres 2020-plan ifølge egne beregninger finde 15 milliarder kroner til statskassen ved at bremse væksten i det offentlige forbrug.

Og det vil kunne mærkes for den enkelte dansker, siger ekspert i kommunernes økonomi, Kurt Houlberg fra AKF (Anvendt Kommunalforskning).

- S og SF's udspil vidner om, at de godt er klar over, at der er udsigt til økonomisk smalhals i gennem mange år fremover, siger Kurt Houlberg.

Socialdemokraterne og SF foreslår at lade de offentlige udgifter stige med 1,4 procent af bruttonationalproduktet (BNP) om året de kommende fire år.

Men efter 2015 må kommuner, regioner og staten nøjes med at lade udgifterne stige med 0,8 procent frem til 2020.

På papiret vil kommunerne og regioner altså hvert år få flere penge til børnehaver, skoler, ældrepleje og sygehuse.

Men i praksis vil den lave vækst kunne mærkes, fordi udgifterne til blandt andet flere og flere ældre presser kommunerne:

- Som kommunernes situation ser ud nu, så vil udgifterne til ældre, det specialiserede socialområde og sundhed vokse i de kommende år. Det betyder, at væksten vil være mere begrænset og måske negativ på andre områder, siger Kurt Houlberg.

Det vil især ramme de klassiske kommunale velfærdsområder som børnehaver, skoler og ældre:

- I praksis vil det være færre ture ud af huset for børnehavebørnene, fordi der ikke længere er det samme antal pædagoger. Der vil blive færre ansatte på plejehjemmene i forhold til antallet af ældre, og der vil blive mindre hjemmepleje, siger Kurt Houlberg.

Han tror, at det på sigt vil tvinge politikerne til at indføre mere brugerbetaling på ældreområdet, eksempelvis på hjemmehjælp.

/ritzau/