Rød blok vil teste Konservatives grønne profil

Ministeren skiftes ud, men de Konservatives krav om en tillægspakke til landbrugspakken består. Rød blok tilbyder flertal for tillægspakken uden om regeringen for at udfordre de Konservative.

Hvor grønne er de Konservative, når det kommer til stykket, spørger rød blok Søren Pape, nu hvor en tillægsaftale til landbrugspakken skal forhandles. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eva Kjer Hansens afgang som miljø- og fødevareminister ændrer ikke på behovet for at rette op på landbrugspakken. Det mener de Konservative, som, straks en ny minister er udpeget, vil lægge ønsket om en tillægspakke til landbrugspakken.

I sidste uge kastede det blå opgør om landbrugspakken regeringen ud i en krise, der kostede Kjers afgang. Ministerafgangen ændrer ifølge de Konservative ikke på, at regeringen må komme med et udspil til, hvordan udledningerne af kvælstof kan sænkes, så miljøet gavnes og Danmark kommer på den sikre side af EU-direktiverne, siger Rasmus Jarlov, landbrugsordfører for de Konservative.

»Jeg tror ikke, at vi kommer til at overholde EUs vandrammedirektiv, hvis ikke vi laver en tillægspakke. Oplysningerne om de øgede udledninger er i sig selv en anledning til at gøre noget for at bringe kvælstofudledningerne ned. Vi forventer, at regeringen som noget af det første forholder sig til det spørgsmål. Det behøver ikke at være noget, vi presser på for. EU-kravene kan i sig selv gøre det nødvendigt,« siger han.

En tillægspakke var under kælenavnet »pyntegrønt« til forhandling på Marienborg i de sidste hverdage af sidste uge, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen forsøgte at bruge en »tillids- og tillægspakke« som betaling til de Konservative for at acceptere, at Eva Kjer Hansen fortsat kunne være minister.

På grund af konservativ mistillid til Eva Kjer Hansen gik den plan på grund, og Eva Kjer Hansen trak sig.

Nu afventer blå blok, at regeringen tager stilling til, om der fortsat er et behov for at rette op på landbrugspakken.

»Ingen kommentarer« er eneste kommentar fra Vestres miljø- og fødevareordfører, Erling Bonnesen. Rene Christensen fra Dansk Folkeparti ser ikke det store behov men afventer den nye minister. Hos Liberal Alliance afviser landbrugsordfører Mette Bock behovet for en tillægspakke.

»Aftalen tager jo forbehold for EUs vurderinger, og det ligger i pakken, at hvis det viser sig, at der vil være påvirkninger, vi ikke har forudset, så må vi taget det op igen. Der er også muligheder inden for pakken. Så umiddelbart ser jeg ikke et behov for en tillægspakke,« siger Mette Bock.

Uden om regeringen

Imens tegner der sig et alternativt tilbud til de Konservative. Rød blok er klar til at samarbejde med K om en tillægsaftale vedtaget uden om regeringen.

»Nu må vi se, hvad regeringen spiller ud med. Men vi er klar til at hjælpe de Konservative med at få bedre tiltag på banen. Det er også en lejlighed til at se, hvor ambitiøse de er i deres bekymring for miljøet,« siger Ida Auken, miljøordfører for de Radikale.

Socialdemokraternes landbrugsordfører Simon Kollerup bakker op: »Jeg er bekymret for, at statsministerens tab af ansigt, de Konservatives kolde fødder og en svækket blå blok kan forhindre, at der bliver rådet bod på de negative miljøkonsekvenser af Landbrugspakken. Så vi er åbne for at forhandle en ambitiøs, grøn tillægsaftale med de Konservative, også hvis det betyder et grønt flertal uden om regeringen,« siger han.

SF er også med, og landbrugsordfører Lisbeth Bech Poulsen siger:

»Nu hvor K har markeret en grøn profil, vil vi meget gerne lave en natur- og miljøaftale med dem,« siger hun.

Hos Alternativet mener landbrugsordfører Christian Poll, at K blev snydt ind i landbrugspakken med forkerte tal: »Vi har fuld forståelse for deres behov for en tillægsaftale, og vi er klar til at forhandle den med dem, hvis ikke blå blok finder en løsning,« siger han.

Enhedslisten forventer, at de Konservative fastholder kardinalpunktet om en tillægspakke:

»Landbrugspakken må ikke sende miljøet i minus, så det hjælper vi gerne de Konservative med,« siger Maria Reumert Gjerding, landbrugsordfører i Enhedslisten.

Sammen med K vil de røde stemmer give 91 mandater, men det vil også være højt spil for K. Skulle det komme til et beslutningsforslag fra rød blok plus K, som afvises af regeringen, vil hovedpinen være de Konservatives. Så skal K vælge mellem et nederlag eller sende regeringen i endnu en krise.

Rasmus Jarlov kaster sig ikke ud i en rød romance i første omgang.

»Jeg siger tak. Men vi starter med at tale med den nye minister,« siger han.

Karen Hækkerup, direktør i Landbrug og Fødevarer, ser ikke et behov for en tillægsaftale. »Man har ramt balancen i den aftale, der er lavet. Men hvis det ønskes at lave en tillægsaftale, kunne vi godt komme med forslag til det,« siger hun.

EU-Kommissionen har tidligere pr. mail til Berlingske udtrykt bekymring for det danske vandmiljø i forbindelse med landbrugspakken. Omvendt har regeringen oplyst, at pakken vil holde sig inden for EU-reglerne.