Rød blok til Venstre: Hvad vil I egentlig?

Regeringspartierne langede ved afslutningsdebatten i går hårdt ud efter Venstre og efterlyste svar om landets mest populære partis politiske projekt. »Vi prioriterer arbejdspladser«, lød svaret.

Under afslutningsdebatten i går blev det tydeligt, regeringspartierne havde besluttet sig for at rette skytset mod Venstres leder, Lars Løkke Rasmussen, der her sidder sammen med partiets politiske ordfører, Ellen Trane Nørby. Foto: Torkil Adsersen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Regeringen har brugt en stor del af folketingsåret på at ligge i intern splid med sig selv om dagpenge, selskabsskat og offentlighedslov. Men under afslutningsdebatten i går blev det tydeligt, at S, R og SF har besluttet sig for at rette skytset mod Venstre og i særdeleshed partiets leder, Lars Løkke Rasmussen, som de skosede for at tage sig en »øv-dag« og afkrævede svar om dagpenge og nulvækst.

»Vi mangler konkret svar på, hvad der skal ske med de dagpengemodtagere, der står til at blive ramt af den indfasning, der blev besluttet, da Venstre havde magten. De mennesker, der er fundet en løsning for nu, som jeg kan forstå, at Venstre stemmer imod, hvad er Venstres svar til de mennesker?« lød det fra Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, der kalder Venstre et »stormagasin med flotte vinduer, men helt tomme hylder«.

Efter at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) midt i maj kom de udfaldstruede dagpengemodtagere til hjælp med den såkaldte arbejdsmarkedsydelse, er humøret steget betragteligt hos især Socialdemokraterne og SF, som tydeligvis har besluttet sig for, at tiden nu er inde til at trække forskellene mellem rød og blå blok op. Også når det gælder Venstres ambition om nulvækst i den offentlige sektor.

»Der er 23 mia. kr. til forskel på, hvad regeringen vil bruge frem mod 2020, og hvad Venstre vil bruge i det, der kaldes nulvækst (...) Spørgsmålet trænger sig på, om sundhedsområdet og ældreområdet er steder, hvor man ikke vil følge med udviklingen, men vil skære for at kunne bruge de 23 mia. kr. mindre,« sagde Jesper Petersen (S) i folketingssalen.

V vil sikre privat jobskabelse

Kritikken og efterlysningen af konkret politik preller dog af på Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby.

»S, SF og R siger, at de ikke får svar, fordi de ikke er enige i de løsninger og svar, vi giver. Vi ønsker at prioritere arbejdspladser, de ønsker at prioritere et offentligt forbrug. Vi foreslog allerede sidste forår en vækstpakke. Det ville regeringen ikke,« siger hun og uddyber, at Venstre kom til dette forårs vækstpakke-forhandlinger med en liste med yderligere forslag til at gøre pakken større.

Ellen Trane Nørby afviser desuden, at ambitionen om nulvækst er lig med »velfærdsmassakrer« – i stedet handler det om at bruge pengene klogere, for der kan stadigvæk effektiviseres i den offentlige sektor:

»Vi ønsker ikke at skære ned, vi ønsker bare at bruge det samme i den offentlige sektor, som vi bruger i år, og så bruge råderummet til at sikre privat jobskabelse,« siger hun og peger som et konkret eksempel på Københavns Kommune:

»Her bruger man næsten dobbelt så meget i administration per borger som i Gentofte, så København kunne starte med at spare dér og få frigivet ressourcer til eksempelvis uddannelse, sundhed eller ældreområdet, hvor demografien betyder, at vi må gøre mere,« siger Ellen Trane Nørby.

S: En øv-dag til Løkke

Hendes partiformand, Lars Løkke Rasmussen (V), var ikke til stede under dele af gårsdagens debat, fordi han skulle afhøres i den såkaldte statsløsekommission. Det førte til drillerier fra rød blok.

»Når man kender Lars Løkke, så ved man, at der er overhængende risiko for, at han tager sig en øv-dag, når han kommer hjem fra vidneskranken,« lød det fra Socialdemokraternes politiske ordfører, der også kommenterede V-lederens deltagelse i folketingssalen.

»Vi har rundet 565 dages fravær fra oppositionens leder her på talerstolen. Alligevel en imponerende bedrift af en mand, som Venstre godt kan lide at kalde Danmarks moralske statsminister«, sagde Magnus Heunicke.

Først i aftes tog Lars Løkke Rasmussen ordet, godt nok ikke fra talerstolen, men fra sin egen plads i salen, under en debat om forholdet mellem Danmark og Grønland.