Rød blok står til valgsejr

Oppositionen står i måling til at overtage magten, selvom Socialdemokraterne er under valgresultatet. De Radikale går frem, mens De Konservative får en lussing.

Oppositionen står stærkest i kampen om vælgerne. Det viser den seneste meningsmåling fra Catinét for Ritzau.

Målingen giver 89 mandater til den røde blok, mens regeringspartierne Venstre og De Konservative sammen med støttepartiet Dansk Folkeparti står til 86 mandater.

I regeringsblokken får De Konservative klø af vælgerne. Partiet indkasserer en reel lussing og ligger på rekordlave 9 procent i vælgertilslutning. Det står i forhold til 2007-valgets 10,4 procent og forventningen om, at partileder Lene Espersen, der kom til sidste efterår, ville løfte partiet markant over 10 procent.

Nedturen begyndte for en måned siden i forbindelse med partiets kontroversielle forslag om et burkaforbud. I Ritzaus septembermåling fik De Konservative 9,5 procent af stemmerne.

Venstre er i målingen Folketingets største parti med 25,3 procent af stemmerne - hvilket dog er under valgets 26,2 procent.

Dansk Folkeparti står til 14,5 procent af stemmerne - en fremgang i forhold til valgets 13,9 procent.

I oppositionen går Socialdemokraterne frem med et procentpoint i forhold til for en måned siden. De nuværende 24,6 procent er dog ikke nok til at bringe partiet op på valgets 25,5 procent.

De Radikale, som hen over sommeren har været helt nede under fire procent i vælgertilslutning, står nu til 5,2 procent af stemmerne. Ved valget fik partiet 5,1 procent.

SF holder fast i fremgangen og ligger nu på 18,5 procent mod valgets 13,0 procent. Enhedslisten klarer med 2,2 procent svarende til valgresultatet kun lige spærregrænsen.

Målingen er gennemført i dagene fra den 4. til den 10. oktober og omfatter 1037 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år. Cirka 18 procent af de adspurgte er i tvivl om, hvor de vil sætte deres kryds.

/ritzau/