Rød blok roser forebyggende indsats for unge kriminelle

Det vækker begejstring i oppositionen, at regeringen alligevel ikke vil sænke den kriminelle lavalder.

Arkivfoto: »Det er en kæmpe sejr, at regeringen med 130 kilometer i timen løber væk fra hele blå bloks valgløfte,« siger Enhedslistens retsordfører, Rune Lund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia

Mens støttepartiet Dansk Folkeparti beskylder regeringen for løftebrud, glæder oppositionen sig over, at regeringen ikke vil sænke den kriminelle lavalder til 12 år.

I stedet foreslår regeringen at oprette ungdomskriminalitetsnævn for personer ned til 12 år. Nævnet skal med en dommer i spidsen kunne pålægge unge kriminelle at fjerne graffiti eller vaske brandbiler.

»Det er en kæmpe sejr, at regeringen med 130 kilometer i timen løber væk fra hele blå bloks valgløfte,« siger Enhedslistens retsordfører, Rune Lund.

Han hæfter sig ved, at regeringen lægger op til et socialt system - og ikke et strafferetligt system - for de unge kriminelle:

»Det må ikke være en slags minikopi af retssystemet, hvor man med en ungelavalder reelt indfører noget, der minder om en kriminel lavalder på 12 år ad bagvejen,« siger han i en pressemeddelelse.

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, kvitterer med et »bravo« på Twitter og konstaterer, at regeringens udspil »næsten er en efterskrift af SR-regeringens fra 2015«.

Også SF's gruppeformand, Jacob Mark, bryster sig af, at regeringen har »grebet fat i to gamle SF-travere«: samfundstjeneste og større inddragelse af de sociale myndigheder.

»Det er fornuftigt, at man vil sætte tidligere ind over for de unge med en koordineret indsats, der inddrager de rigtige myndigheder,« siger han - men hæfter sig også ved nogle »sorte huller« i udspillet:

»Det er mig simpelthen en gåde, at man kan tro, at man gør unge mennesker mindre kriminelle ved at straffe deres forældre økonomisk. At regeringen nu vil udvide muligheden for den sanktion er hul i hovedet.«

Regeringen vil forpligte kommuner til at overveje et forældrepålæg, hvis en ung er i risikozonen. Forældrene kan eksempelvis pålægges at sikre, at barnet er hjemme på et bestemt tidspunkt eller møder op i skole hver dag.

Forældre, der ikke efterkommer et pålæg, skal ligesom i dag kunne trækkes i børne- og ungeydelse og boligstøtte.

Alternativets retsordfører, Josephine Fock, erklærer sig »forsigtig positiv« over for regeringens udspil og hæfter sig ved, at det har fokus på forebyggelse.

Det samme hæfter De Radikales stedfortrædende politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, sig ved i en pressemeddelelse:

»Straksforebyggelse er vejen frem. Det er godt med resocialiserende indsatser, hvis det vel at mærke betyder samvær med ansvarlige og omsorgsfulde voksne. Det er det, der er brug for.«

/ritzau/