Rød blok i oprør om skattebetalt dobbeltuddannelse

Et nyt lovforslag betyder, at man ikke kan tage en ny uddannelse på lavere eller samme niveau.

Socialdemokratiet er med i det flertal, der har besluttet at begrænse muligheden for at tage mere end en uddannelse på samme niveau.

Det skal skaffe flere penge til dagpengesystemet. Men det vækker kritik blandt andre partier i rød blok mandag under åbningsdebatten i Folketinget, efter at den nye trekløverregering er tiltrådt.

- Kunne det i det mindste ikke give mening at lave en indfasningsperiode. Det har man tradition for på uddannelsesområdet, så dem, der ikke har vidst, at det ville komme og har taget deres uddannelse færdig i god tro, så de fik en chance til.

- Kan man ikke skyde det bare et år, så man ikke knuste folks drømme. Det stiller vi et konkret ændringsforslag til, siger SF's uddannelsesordfører Jacob Mark.

Lovforslaget indebærer, at man ikke kan tage en ny uddannelse på lavere eller samme niveau for skatteydernes penge.

Også De Radikale og Enhedslisten er kritisk overfor aftalen, som allerede er blevet førstebehandlet i Folketinget.

Den socialdemokratiske formand for Børne- og Undervisningsudvalget, Christine Antorini, gav under førstebehandlingen udtryk for, at hun godt forstår, at nogle kommer i klemme.

Men kritikken preller mandag af på Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Hun mener, at studerende bør sikre sig, at det er den rigtige uddannelse, de går i gang med, inden de starter. Hvis de efter noget tid alligevel finder ud af, at det ikke er den rigtige uddannelse, så må de skifte, lyder budskabet.

Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet indgik før sommerferien en aftale om at skaffe lidt over 300 millioner kroner til ændringer i dagpengesystemet ved at sløjfe statsbetalt dobbeltuddannelse.

/ritzau/