Rød blok forsøger at finde fælles fodslag om økonomien

Siden folketingsvalget 5. juni har Mette Frederiksen forsøgt at danne regering. Tirsdag aften prøver hun igen.

Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet forlader dagens regeringsforhandlinger på sit eget kontor på Christiansborg, tirsdag 25. juni 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2019) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Partispidserne i rød blok kom, så og sagde nærmest ingenting tirsdag aften, hvor regeringsforhandlinger fortsatte fra klokken 18.30.

S-formand Mette Frederiksen og Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, stoppede ikke op på vej ind til førstnævntes kontor. SF-formand Pia Olsen Dyhr sagde lidt og De Radikales leder, Morten Østergaard, lidt mere.

»Vi forhandler videre lige om lidt,« siger Mette Frederiksen kortfattet på vej ind.

Hun forsøger at skaffe et flertal i rød blok, som skal støtte en ren S-regering. Forhandlinger har snart stået på i tre uger.

SF-formand Pia Olsen Dyhr konstaterer blot, at der fortsat er knaster.

»Vi går ind og forhandler. Jeg håber, at vi begynder at se noget lys i tunnelen, og vi er godt på vej, men der er stadig nogle knaster tilbage«, siger hun, mens Skipper intet siger til pressen.

Mere meddelagtig er Østergaard, der var den sidste til at ankomme til mødet.

»Vi vil bekæmpe fattigdom. Vi er imod ulighed og synes, at det er vigtigt at sørge for, at Danmark hænger sammen. Vi har ikke noget konkret krav om, at arbejdsudbuddet skal hæves med 30.000 eller noget i den dur.«

»Vi har fremlagt forskellige forslag til, hvordan en økonomisk politik kan strikkes sammen, og som har en chance for at gøre det, vi alle sammen vil.«

»Nemlig at forbedre velfærden, ansætte flere pædagoger i vores daginstitutioner, og som også giver os muligheder for at styrke kampen mod klimaforandringer,« siger han.

Især den økonomiske politik driller i forhandlingerne i øjeblikket. De Radikale og Enhedslisten er langt fra hinanden på den front.

Østergaard ved ikke, om en aftale nærmer sig, så Mette Frederiksen kan danne regering.

»Jeg har ingen forventninger til tiden. Jeg har forventninger til resultatet,« siger han.

/ritzau/