Rød blok fører i gennemsnit

På baggrund af tre meningsmålinger hælder analyseeksperten Søren Risbjerg Thomsen til, at rød blok fortsat fører kampen om vælgerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) klare brud med efterlønnen har givet Venstre fremgang, men succes´en er høstet så meget på bekostning af andre borgerlige partier, at rød blok stadig fører i kampen om vælgerne. Det konkluderer analyseeksperten, professor Søren Risbjerg Thomsen, Aarhus Universitet på baggrund af hele tre aktuelle meningsmålinger.

Søren Risbjerg Thomsen har suppleret de tre målinger med en gennemsnitsberegning, der indikere, at det er Megafons måling, der er længst fra sandheden med en analyse, der giver blå blok tilslutning fra et flertal af vælgerne. Green, Gallup og Søren Risbjerg Thomsens beregning siger alle, at styrkeforholdet er uændret til fordel for den røde blok.

- Alene det forhold, at Gallup og Green har 30 - 40 procent flere respondenter, er med til at sandsynliggøre, at det er dem, der bedst afspejler vælgertilslutningen, lyder vurderingen fra Søren Risbjerg Thomsen, der har fulgt analyseinstitutternes pålidelighed måned for måned gennem et årti.

- Jeg ser dels på, hvor meget hver enkelt institut afviger fra resten, dels udsvingene fra det samme institut hver måned, og endelig ser jeg naturligvis på, hvor gode de er til at ramme valgresultaterne. Ofte er et gennemsnit af institutternes resultater en god rettesnor. Ved det seneste valg var det mit gennemsnit, der kom tættes på valgresultatet, siger Søren Risbjerg Thomsen.
Han tilføjer, at det er dyrt at begrænse den marginale usikkerhed ved målingerne.
- Det kræver fire gange så mange deltagere at halvere usikkerheden, siger han.

Aktuelt har Greens Analyseinstitut givet rød blok en sejr på 52,9 procent mod 47,1 til de blå. Gallup siger 52,1 - 47,9 til rød, mens Megafon kommer frem til en blå overvægt på 50,9 mod 49,1.