Rød blok afviser behov for nyt blod

Socialdemokraterne og SF afviser, at der er behov for et nyt parti på venstrefløjen, hvilket mange røde vælgere ellers efterlyser. SF tror, at partiet kan tiltrække hjemløse vælgere.

Fra venstre er det politisk ordfører for Socialdemokratiet, Maja Panduro, Enhedslistens gruppeformand Stine Brix (EL) og SFs fungerende gruppeformand, Pernille Vigsø Bagge. Fold sammen
Læs mere

Selv om mange af de vælgere, der stemte på rød blok i 2011, efterlyser et nyt venstrefløjsparti, afviser SF og Socialdemokraterne behovet for et rødt alternativ.

»Jeg tror ikke, der er plads til et nyt parti. Jeg tror, der er plads til, at SF finder sine ben igen,« siger SFs fungerende gruppeformand, Pernille Vigsø Bagge (SF).

»Jeg synes, at de eksisterende partier fylder rummet rigtig godt ud for venstrefløjsvælgerne, men jeg forstår godt - især efter den tumult, SF har været ude i - at folk kan føle sig politisk hjemløse,« siger hun.

En måling, som Analyse Danmark har lavet for Ugebrevet A4, viser, at 22 procent af vælgerne, der stemte på rød blok i 2011, efterlyser et nyt parti til venstre for midten.

»Det er klart, at jeg helst så, at alle stemte på Socialdemokraterne, og det knokler vi for at gøre os fortjente til. Men vi er mere optaget af at skabe resultater for folk end sådan en lettere akademisk diskussion om, hvor mange partier der skal være,« siger Maja Panduro (S), Socialdemokraternes politiske ordfører.

Regeringens udskældte kurs er årsag til ønsket om et alternativ til de nuværende partier, vurderer Thomas Larsen, Berlingskes politiske kommentator.

»Der er ekstrem frustration i centrum-venstre i dag. Der er rigtig mange vælgere, som føler sig politisk hjemløse og svigtet - føler, at Helle Thorning-Schmidt (S) og co. er drejet for langt til højre og derfor leder efter et alternativ,« siger han.

Tilsvarende toner lyder fra Enhedslisten.

»Hovedproblemet for venstrefløjen er, at fordi Socialdemokraterne og SF har forladt de grundlæggende holdninger, så føler mange vælgere sig hjemløse og har svært ved at genfinde deres egen holdning i dansk politik,« siger gruppeformand Stine Brix (EL).

Socialdemokraternes politiske ordfører er »tindrende uenig« i kritikken fra Enhedslisten.

»Jeg accepterer ikke præmissen om, at det skulle være specielt højreorienteret at holde styr på pengene,« siger Maja Panduro, mens Pernille Vigsø Bagge er mere tilbøjelig til at give Stine Brix ret.

»Hun har ret så langt, at SF kom for tæt på Socialdemokraterne i det parløb, der var op til valget. Jeg tror også, at det at sidde i regering har kostet SF dyrt,« siger hun.

Trods vælgernes ønske om et nyt parti vurderer Thomas Larsen, at det har lange udsigter.

»Med den store frustration, der trives hos mange vælgere, og når de ligefrem efterlyser dannelsen af et nyt parti, burde der umiddelbart være et godt afsæt for at danne et parti. Men én ting er at tænke på det i teorien. Det er noget helt andet at gennemføre det i praksis.«

Pernille Vigsø Bagge håber, at SF kan give nogle af de politisk hjemløse tag over hovedet:

»Det giver frihed ikke at være del af en regering, der åbenlyst for enhver har beskæftiget sig mere med økonomisk krisestyring end visioner. Nu kan vi i højere grad løfte de debatter, der ikke er blevet løftet i en tid, hvor alt har handlet om den økonomiske krise.«

Thomas Larsen tvivler på SFs evne til at trække vælgere, selv om partiet kan markere sig skarpere uden for regeringen.

»SF har fået nedslidt sin profil, undermineret sin identitet og smadret sin troværdighed i store vælgergruppers øjne,« siger han.