Rockerforbud slutter ikke bandekrig

Politikere fra begge sider af folketingssalen er oprørte over, at narkobagmænd i bl.a. Spanien styrer bandekrigen i København. Flere partier er klar til et rockerforbud, men der skal mere til, lyder meldingen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens både Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og SF er tilhængere af et forbud mod rockerne, gør partierne det samtidig klart, at der skal mere til for at afslutte den verserende bandekrig i København. Det gælder en ny ghetto- og bandestrategi og grænseoverskridende samarbejde.

Berlingske Tidende kunne i går afsløre, at bandekrigen mellem Hells Angels og indvandrergrupper styres af danske bagmænd bosat i Spanien og hænger direkte sammen med kampen om narkomarkedet.

»Det efterlader et indtryk af, at man via voldelige overfald og skudepisoder i Danmark kan være med til at få priserne (på hash, red.) op. Så er vi derhenne, hvor det er så faretruende, som det overhovedet kan blive,« siger retsordfører Karen Hækkerup (S).

Hun beder nu justitsminister Lars Barfoed (K) undersøge, om Berlingske Tidendes nye oplysninger åbner mulighed for et rockerforbud. Men hun understreger samtidig, at der både er fordele og ulemper ved et forbud. Blandt andet kan det gøre politiets arbejde sværere.

»Det er jo ikke sådan, at vi så forhindrer rockerne i at slå folk ihjel. Hvis de bliver forbudt, vil de operere på lukkede markeder, og det er noget, vi skal tage en debat om,« siger Karen Hækkerup

Indsats på EU-plan

Hun bakkes op af SF, som samtidig efterlyser en opprio­riteret indsats på EU-plan og bedre vidnebeskyttelse.

»Det er et fælles ansvar. Vi bliver nødt til at vurdere, om vi i øjeblikket har de rette midler og metoder til at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet,« siger retsordfører Karina Lorentzen (SF).

Hos Dansk Folkeparti efterlyser retsordfører Peter Skaarup (DF) en ny og mere kontant strategi over for bande- og ghettoproblemerne. DF ønsker bl.a. at forbyde såvel rockerne som indvandrerbanderne.

»Vi ønsker så absolut et rockerforbud, men det skal selvfølgelig også gælde indvandrerbandegrupperne. De skal også forbydes, for man virker ved kriminalitet. Det er ikke et spørgsmål om, at det er nogle tilfældige mennesker, der mødes og laver noget kriminalitet. Det foregår i klubbens eller foreningens eller bandens regi, og så er grundlovens paragraf 78 opfyldt,« siger Peter Skaarup.

Han undrer sig over, at SF åbner for et rockerforbud og peger på, at partiet altid har været imod, når Dansk Folkeparti har foreslået det.

Retsordfører Kim Andersen (V) er imod en undersøgelse af et rockerforbud nu og her, da det kun er tre måneder siden, det sidst blev undersøgt. Han understreger, at narkokriminalitetens bagmænd og netværk skal trævles op.

Kynisme

»Det er meget vigtigt, at den strategi, der er lagt ved Rigspolitiet med særlige enheder, der arbejder strategisk målrettet med den her meget svære form for kriminalitet, følges og prioriteres. Vi skal komme dette uvæsen til livs, det er en frygtelig form for kynisme, som åbenbart præger disse mennesker.«

Justitsminister Lars Barfoed (K) påpeger, at regeringen allerede arbejder på en samlet ghettostrategi.

»Vi har afsat ekstra midler til bekæmpelse af banderne. Vi har med stor succes gennemført en indsats mod banderne de seneste måneder. Men vi skal hele tiden se på, om det vi gør, er nok. Hvis politiet ikke mener, de har tilstrækkelige midler og muligheder, vil jeg gerne styrke indsatsen,« siger Lars Barfoed.