Rivegilde efter Plum-kollaps

Allerede nu lyder startskuddet til et kæmpe rivegilde i kølvandet på Plum-fondens kollaps. Fondens tidligere direktør Christian Harlang risikerer erstatningssag.

Plum-fonden var stiftet på baggrund af millionarven fra Lise Plum. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enkefru Plums Støttefond er snart historie, men det sidste punktum i den røde fonds turbulente historie er langt fra sat.

Et flertal i bestyrelsen har søgt tilladelse hos Civilstyrelsen, der har tilsyn med almennyttige fonde, til at likvidere fonden eller begære den konkurs. Der mangler ca. ti millioner kroner i pengekassen, og der er ingen udsigt til indtægter i mange år frem.

Samtidig kan den omstridte advokat Christian Harlang, der har været fondens helt centrale skikkelse gennem alle årene, se frem til et efterspil. Siden Civilstyrelsen i november godkendte bestyrelsens ret til at fyre Harlang som direktør og administrator for fonden, har han nægtet at acceptere fyringen og udlevere fondens bogføring, regnskaber og andre ejendele, som fysisk er placeret på hans kontor. Derfor vil bestyrelsesflertallet nu bede fogeden om hjælp til at få dokumenterne, som flertallet 15 gange har bedt ham om at aflevere.

»Nu skal vi først og fremmest have mulighed for at få fondens relevante aktiver. Så skal vi gennemgå dem og dernæst overveje en eventuel erstatningssag,« siger bestyrelsesmedlem Knud Foldschack.

Bestyrelsesflertallet skal bruge dokumenterne for sammen med kreditorerne Nordea og Skat, der tilsammen har 24 mio. kr. i klemme, at få klarhed over fondens aktiver, der anslås til at være ca. 14 mio. Flertallet ønsker bl.a. at kunne dokumentere dets krav om, at Christian Harlang skylder fonden 208.500 kroner i salærer og honorarer, som ikke var godkendt af bestyrelsen. Et beløb, som bestyrelsesmedlem Drude Dahlerup har sagt kan blive større, mens Harlang omvendt afviser kravet.

Skal slippe dokumenter

Bestyrelsesflertallets henvendelse til fogedretten er helt efter bogen, vurderer juraprofessor Mads Bryde Andersen fra København Universitet.

»Bestyrelsesflertallet tegner nu fonden og kan dermed rekvirere fogedens bistand for at få udleveret fondens dokumenter. Christian Harlang har ikke sagligt belæg for at ville beholde dem. Han er med Civilstyrelsens afgørelse opsagt som direktør og fyret som fondens advokat og indtager dermed ikke længere de to roller, som giver ham ret til at besidde dokumenterne. Han er derfor nødt til at slippe dem,« siger Mads Bryde Andersen

Han har svært ved at forstå, hvorfor Christian Harlang ikke vil udlevere dokumenterne til bestyrelsen.

»Ved at opføre sig på denne måde, udsætter Christian Harlang fonden for en tabsrisiko, som han risikerer at blive gjort erstatningsansvarlig for,« påpeger Mads Bryde Andersen.

Sagde nej til 300 mio.

Knud Foldschack er ked af beslutningen om at lukke fonden, som er skabt af formuen efter den afdøde venstrefløjsaktivist Lise Plum, der var ud af familien bag betonkoncernen H+H. Lise Plums datter - tv-kokken Camilla Plum - frasagde sig millionarven, der i stedet gik til økologi og fredsarbejde.

At fonden i dag er fallit, står i skarp kontrast til, at bestyrelsen på anbefaling af bl.a. Christian Harlang i to omgange i 2006 og 2007 takkede nej til tilbud på 200 mio. og 300 mio. kr. for fondens aktiepost i H+H.

»Hvis man havde administreret forsigtigt og investeret pengene i obligationer, havde fonden haft et årligt afkast på måske 10-20 mio. kr., som kunne være gået til økologi, fredsarbejde og lignende« siger Knud Foldschack. Afviser alle anklager

Christian Harlang afviser, at han skjuler dokumenterne og fastholder sin opfattelse af, at han var udpeget til livslang administrator af fonden. En opfattelse, som Civilstyrelsen i to omgange har underkendt.

»Bestyrelsesflertallet tillægger Civilstyrelsens udtalelse en rækkevidde, den ikke har i forhold til fundatsvedtægterne, hvorved jeg er administrator,« siger Christian Harlang.

I bestyrelsen har han kun støtte fra fagforeningsmanden Nicholas Fischer.