Ritts Røde (Privat) Skole

Et større antal Socialdemokrater dukker alligevel ikke op til aftenens første møde i Den Røde Skole, efter at de københavnske bagmænd har besluttet sig for at kræve et deltagergebyr. MFer tilbyder gratis alternativ.

Rits Røde Skole er ikke gratis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen

Socialdemokraterne prædiker gratis undervisning til folket, men i Den Røde Skole – hvor »eleverne« i aften samles for første gang – er der indført brugerbetaling, og det har fået flere til at melde sig ud – allerede inden første skoledag.

Den Røde Skole er, som det måske vil være læseren bekendt, et kontroversielt forsøg på at samle skuffede socialdemokrater om et nyt, politisk projekt, som bl.a. overborgmester i København, Ritt Bjerregaard, står bag.

Tilmeldingerne er væltet ind, men efter alt at dømme har omkring 100 tilmeldte – heriblandt Søren Jensen fra Frederiksberg – mistet interessen, efter at der dumpede et girokort på 175 kr. ind gennem brevsprækken.

»Jeg meldte mig glad og frejdig til Den Røde Skole, men det er lidt krydret, at man ligefrem skal lægge en halv dagsløn til den her gruppe. Hvis man kalder noget for en skole, så bør det vel være gratis. Det er jo en værdi, vi har kæmpet for gennem tiderne,« siger Søren Jensen.

Og Diana Kofod – der er organisationssekretær i København og en af de ansvarlige for arrangementet – bekræfter, at der er sket en vis udskilning.

»Der er 370 mennesker, som har vist interesse for det, men efter vi har været nødt til at sende den her mail ud med noget brugerbetaling, er der 200, der harmeldt tilbage,« siger hun.

Diana Kofod mener, at det »er meget fair, at folk betaler lidt«, men også et andet menigt medlem af S, tidligere lokalformand Peter Bendtsen i Glostrup, undrer sig.

»Jeg deltager normalt i de kurser og arrangementer, som partiet holder, men lige pludselig bliver det en form for privat arrangement, som man måske oven i købet skal tjene penge på, og hvor er vi så henne?«

Kaffe på in-sted
Men Diana Kofod forsikrer, at man simpelthen på grund af en uventet stor tilstrømning har været tvunget til at henlægge skolegangen til Krunch Spisehus & Deli på Amager, og det giver et underskud, selvom de regner med 250 deltagere, og 250 gange 175 kr. giver hele 43.750 kroner.

»Der er jo fire møder, og brugerbetalingen dækker ikke engang lokalelejen.«

Det er altså ikke tale om et lille tilskud til gruppen bag den her Røde Skole?

»Overhovedet ikke. Der er ikke noget mystifistisk over det,« siger Diana Kofod.

Det formilder nu ikke Søren Jensen.

»Krunch er åbenbart københavnernes favoritsted, men jeg skulle da mene, at vi i partiet har nogle lokaler, og ellers kunne vi da i hvert fald have lånt hos f.eks. fagbevægelsen.«

På Krunch mener en anonym ansvarshavende ikke, at man kan sige, at Socialdemokraterne frådser med medlemmernes penge.

»Nej desværre. Man har valgt, at man godt vil have lidt dug på bordet og gøre det lidt hyggeligt, men det drejer sig om få tusinde.«

Er der så mad og drikke?

»Nej, der er kun kaffe og småkager. De skal selv købe øl og sodavand.«

Også gratis rød skolegang
Alligevel betaler partiets uddannelsesordfører på Christiansborg, Christine Antorini, gladeligt.

»Ja, jeg vil gerne betale for lokaleleje og kaffe, for det er initiativet, der er det vigtige.«

Men I går stadig ind for fri skolegang ellers?

»Ja, vi går ind for fri skolegang, og det her er, så vidt jeg kan vurdere, ikke en privatskole, der lusker sig ind ad bagvejen, for så ville uddannelsesordføreren virkelig have rejst sig på bagbenene. Men synes man, det er dyrt, kan man jo i stedet lade sig inspirere. I indre by regner vi med at lave en aftenskole, og den er gratis, men den kommer godt nok ikke til at hedde Den Røde Skole,« siger Christine Antorini.

En anden socialdemokrat i Folketinget, Bjarne Laustsen, har ikke tænkt sig at møde op i den Røde Skole, men det er nu ikke fordi, det koster 175 kr.

»Jeg er den Røde Skole og jeg behøver ikke at deltage derovre. Jeg har både i 2005 og 2007 lavet gode resultater, og hvis nogen vil vide noget om, hvordan vi laver valgkamp, så handler det om, hvordan man passer sin kreds mellem valgene. Man skal bestille noget hver eneste dag i politik. Det er sådan set det.«

Men hvis nogen vil i skole hos dig, er det så gratis?

»Det er gratis hos mig.«

Så giver vi den besked videre til de sure.

»Ja. Og herinde kan man altid låne et gruppeværelse.«