Ritt hilser kras kronik velkommen

Den socialdemokratiske veteran er positiv over for en kritisk kronik, hvor flere socialdemokrater vil ruske op i den politiske debat i partiet. De kritiske socialdemokrater er inspireret af Ritt Bjerregaards projekt »Den røde skole«, mener hun.

Arkivfoto. Ritt Bjerregaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række socialdemokratiske politikere retter en skarp kritik af partiet i fredagens Berlingske, hvor de gør det klart, at der er brug for en rød tråd i partiet, der ifølge skribenterne befinder sig i »en historisk krise«.

De fem politikere bag kronikken lægger med initiativet »En rød tråd« op til en debatrække hen over foråret, der skal »ruske op i den politiske debat« og »inddrage og aktivere græsrødderne i den politiske udvikling.«

Og den melding hilser den socialdemokratiske veteran og tidligere S-minister Ritt Bjerregaard velkommen.

Hun mener, at det kan komme som en kærkommen hjælp til partiet, der lige nu kæmper med lav vælgertilslutning og voksende intern kritik.

»Det tror jeg bestemt, det kan. Det er altid godt, når partimedlemmerne bliver mobiliseret og især som en konstruktiv handling,« siger den tidligere overborgmester i København, som ikke ønsker at gå ind i en debat om partiets nuværende situation.

De fem S-politikere bag kronikken er byrådsmedlem i Odsherred Kommune Allan Andersen (S), regionsrådsmedlem i Region Sjælland Annemarie Knigge (S), byrådsmedlem i Holbæk Christina Krzyrosiak (S), byrådsmedlem i Roskilde Karim Arfaoui (S) og folketingskandidat i Holbæk Kaare Dybvad (S).

De skriver i kronikken, at partiet bliver nødt til at erkende, at Socialdemokraterne er i knæ:

»Det er efterhånden kun socialdemokrater selv, der kan finde på at stille spørgsmålstegn ved Socialdemokraternes krise. Faktisk er vores gamle arbejderparti mere end nogensinde før i krise,« lyder det.

Med initiativet »Den røde tråd« har de fem politikere formuleret syv pejlemærker for, hvordan de tror, Socialdemokraterne igen kan komme tilbage på den politiske scene.

Ifølge Ritt Bjerregaard er inspirationen fra hendes eget meget omdiskuterede projekt »Den røde skole« helt tydelig:

»Det er klart, at den er inspireret af »Den røde skole«, og det, synes jeg, er fornuftigt,« siger hun.

Det vakte i den grad opsigt, da Ritt Bjerregaard lancerede »Den røde skole« i 2008, og den blev set som en direkte protest mod Helle Thorning-Schmidt (S), der i 2005 blev valgt som formand for partiet.

Bjerregaard havde gennem flere år støttet Thorning, og som EU-kommissær fungerede Bjerregaard som en form for mentor for Thorning, da hun begyndte sin politiske karriere i Europa-Parlamentet i 1999.

Ligesom »Den røde tråd« var »Den røde skole« også centeret omkring en række debatmødet, hvor partiet skulle diskutere fremtidens S-politik.

Fredag skal statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) mødes med partiets hovedbestyrelse og kredsformænd i Svendborg.