Rigsrevisionen: Kampfly til milliarder kan mindre end lovet

Det konservative regeringsparti gentager kritik af køb af kampfly efter rapport fra Rigsrevisionen.

København. Rigsrevisionen har afdækket alvorlige huller i beslutningsgrundlaget og udregningerne bag Danmarks indkøb af 27 nye F35-kampfly.

Det skriver Jyllands-Posten.

Det sker, umiddelbart inden Folketinget skal træffe en endegyldig beslutning om flykøbet.

Ifølge en beretning fra Rigsrevisionen er der risiko for, at de nye kampfly ikke kan løse de opgaver, som regeringen har lovet Folketinget, og at Danmark dermed får et svagere flyvevåben.

Forsvarsministeriet har ifølge Rigsrevisionen været alt for optimistisk i beregningerne af, hvad kampflyene kan præstere i eksempelvis flyvetimer.

Samtidig er der risiko for, at danmarkshistoriens hidtil største statslige indkøb bliver langt dyrere end de aftalte 66 milliarder kroner, konkluderes det.

Allerede sidste år kritiserede flere eksperter og De Konservative regeringen for ikke at give rigtige oplysninger.

De samme konklusioner er Rigsrevisionen nået frem til, siger forsvarsordfører Rasmus Jarlov (K).

Han kalder det over for Jyllands-Posten for et "kæmpe problem og udtryk for en skadelig kultur", at det kan ske.

Ifølge professor i international politik ved Københavns Universitet Ole Wæver kan Danmark nu blive tvunget til enten at indkøbe flere kampfly eller til at skære ned på antallet af opgaver.

Forsvarsekspert Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet kritiserer, at Forsvarsministeriet "har regnet baglæns" for at sikre, at F35 vandt konkurrencen over to andre fly.

Statsrevisorerne har på baggrund af Rigsrevisionens rapport bedt Forsvarsministeriet om nye risikoberegninger.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ønsker ikke at udtale sig om sagen.

I et skriftligt svar til Jyllands-Posten erklærer han, at der bliver lyttet til kritikken, og at "ny viden" vil blive inkluderet, inden Folketingets Finansudvalg skal behandle flykøbet.

Forsvarsministeren kommer dog til at svare på flere spørgsmål om sagen. Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, har nemlig kaldt ministeren i samråd om sagen.

- Det er en meget alvorlig kritik fra Rigsrevisionen. Og den skal høres nu, mens det stadig er muligt at slå bremserne i, før kontrakterne underskrives og milliarderne fosser ud, skriver hun i en mail.

Enhedslisten er ikke med i forsvarsforliget.

/ritzau/