Rigsrevision: »Meget kritisabel« forvaltning af Skat

Både Skats øverste ledelse og Skatteministeriet er løbende blevet orienteret om, at Skats ejendomsvurderinger i flere år har været fejlbehæftede,

Pressemøde i Rigsrevisionen kl. 11 onsdag 21. aug. 2013 om den offentlige ejendomsvurdering. Fra venstre er det Peder Juhl Madsen, Lone Strøm og Lone Glahn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både Skats øverste ledelse og Skatteministeriet er løbende blevet orienteret om, at Skats ejendomsvurderinger i flere år har været fejlbehæftede, oplyser Rigsrevisionen. Rigsrevisor Lone Strøm kalder Skats forvaltning af området for »meget kritisabel«.

»Vores overordnede konklusion er, at Skat har forvaltet området meget kritisabelt vel vidende, at der har været et problem,« siger rigsrevisor Lone Strøm.

»Træfsikkerheden i forhold til ejendomsvurderingerne er for lav. De skal ligge i underkanten af handelsværdien og må ikke ligge over. Og i flere perioder, herunder andet halvår af 2011, lå 41 procent af vurderingerne over handelsværdien, og det er alt for meget,« uddyber hun og påpeger, at Skatteministeriet heller ikke har stillet mål for, at vurderingerne rent faktisk rammer salgspriserne.

Ifølge Rigsrevisionen er det nu op til statsrevisorerne og Folketinget at finde ud af, om rapportens konklusioner skal få betydning for de borgere, der har betalt for meget i skat.

Lone Glahn, afdelingschef i Rigsrevisionen, fastslår, at flere ministre i Skatteministeriet er blevet forelagt problemets omfang.

»Vi kan se, at det her tidligere er blevet forelagt ministre, men om de har læst det, skal vi ikke kunne sige noget om. Nu er det op til statsrevisorerne og Folketinget at vurdere, om rapporten skal resultere i en form for tilbagebetaling. Det er ikke vores bord,« siger Lone Glahn.

Foruden de mange forkerte ejendomsvurderinger får Skat kritik for behandlingen af skatteborgernes klager, som ikke »lever op til forvaltningsretlige regler«.

I 2003 overtog Skat og Skatteministeriet opgaven med de offentlige ejendomsvurderinger fra kommunerne, og helt fra starten har Skat været klar over, at der var problemer på området. Skatteministeriet og Skat har desuden ikke arbejdet målrettet på at forbedre forvaltningen af vurderingsområdet, for eksempel ved at opstille mål for kvalitet og resultater. Tværtimod har Skat forringet eller fravalgt dele af opgaven med at vurdere området i 2010 og 2011, lyder kritikken.

Statsrevisorerne holder pressemøde onsdag kl. 16 for at kommentere Rigsrevisionens rapport.


Se pressemødet i Rigsrevisionen her:

Er du på mobilsitet, da klik her for at se pressemødet.