Rigsrevision giver næse til ministre for AMU-snyd

To tidligere Venstre-ministre har ladet private firmaer, offentlige skoler og arbejdsgivere misbruge offentlige tilskud til efteruddannelse. Sådan lyder kritikken fra Rigsrevisionen.

I over seks år lod daværende undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) og efterfølgende Bertel Haarder (V) private firmaer og andre aktører misbruge milliarder af offentlige kursuskroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I over seks år lod de to undervisningsministre Ulla Tørnæs (V) og efterfølgende Bertel Haarder (V) private firmaer og andre aktører misbruge milliarder af offentlige kursuskroner. Det konkluderer Rigsrevisionen i en rapport om tilsynet med AMU-kurserne, der tilbyder efteruddannelse til voksne, skriver Avisen.dk onsdag.

- Der har ikke været ført tilstrækkeligt tilsyn, og det har medført, at der konkret er foregået misbrug af betydelige midler på AMU-området. Derfor er det en klar næse til de ministre, der har forvaltet området frem til 2009, siger statsrevisor Mogens Jensen (S) til Avisen.dk.

En reform af AMU-systemet i 2003 gjorde de offentlige skoler til selvejende institutioner og gav private firmaer adgang til markedet for AMU-kurser.

Rigsrevisionen har fundet bevis for, at ministeriet allerede i 2005 blev advaret om risikoen for misbrug, men først i 2009 greb Bertel Haarder ind og erklærede »nultolerance« over for misbrug af AMU-tilskud.

Politisk kommentator og tidligere statsrevisor Hans Engell vurderer, at kritikken af Undervisningsministeriet er alvorlig.

- Når kritikken lyder på »utilfredsstillende«, er det et udtryk for, at arbejdet i ministeriet ikke har været i orden og gjort grundigt nok. Der er sket fejl, som ikke er acceptable, siger han.

Både Hans Engel og Mogens Jensen understreger dog, at kritikken ikke er så hård, at embedsfolk og tidligere ministre bør frygte for deres job.