Rigspolitiet anklager justitsministeren for at smide dem under bussen i minksag

Et brev fra Rigspolitiforeningen kritiseres justitsministeren for at placere skylden hos Rigspolitiet i den såkaldte minksag. En sag, hvor Rigspolitiet ringede til minkavlere og fortalte dem, at beslutningen om at aflive alle mink var truffet.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) bliver kritiseret for at smide Rigspolitiet »under bussen« i minksagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Rigspolitiets ansatte retter nu en kras kritik af justitsminister Nick Hækkerup (S). I et brev fra Rigspolitiforeningen, som Berlingske er i besiddelse af, rettes der kritik af justitsministeren, som ifølge foreningen har sparket skyld og ansvar ned på de ansatte i Rigspolitiet:

»Justitsministeren har fuldt overlagt kastet Rigspolitiet under bussen i et interview på DR, hvor han highlightede Rigspolitiets rolle i denne skandale,« skriver foreningen i et brev, der er sendt rundt til omkring 400 betjente i Rigspolitiet.

Det handler om, hvem der gav ordre til, at politibetjente ringede rundt til minkavlere for at instruere dem i optælling af deres mink med henblik på aflivning – også selv om minkene ikke var syge, og selv om minkfarmene ikke lå i de såkaldte risikozoner. Det i en situation, hvor Rigspolitiet havde fået besked om, at der ikke var lovhjemmel til ordren. Det er fortsat uklart, hvordan det præcise forløb omkring orden har været, og justitsministeren vil ikke svare på, hvem der gav orden til Rigspolitiet.

Rigspolitiforeningen undrer sig over, at det actioncard, som blev læst op for 8 minkavlere, har fået så stor opmærksomhed, som det er tilfældet:

»Et af disse actioncards er kommet i mediernes søgelys i forbindelse med minksagen. Det er en kort sekvens, som er formuleret forkert. Der er ca. 1.100 minkfarme i Danmark. Ca. 250 af disse blev ringet op fra et callcenter bemandet af elever fra Politiskolen. Af disse 250 blev de 4 linjer læst op i 8 tilfælde. Disse 8 minkavlere blev ganske kort tid efter ringet op af personale fra Rigspolitiet, hvor man beklagede formuleringen og fortalte, at den oplæste tekst var forkert,« skriver foreningen og fortsætter:

»Derfor er det underligt, at den lille detalje bliver den brik, som får så meget opmærksomhed, når det er i centraladministration, de store fejl ligger, men det er tydeligvis spin på et niveau, som jeg ikke har oplevet før rettet mod Politiet. Vi havde møde i Politiforbundet om emnet. Det er for os tydeligt, at INGEN politifolk eller andre ansatte i Rigspolitiet har begået en lovovertrædelse i denne sag. Eventuelle lovovertrædelser ligger andre steder højere oppe centraladministrationen. Ja, der er begået en fejl, men ingen har brudt loven,« står der videre i brevet.

Brevet er underskrevet på »vegne af bestyrelsen« af Klaus Byrjalsen, næstformand i Rigspolitiforeningen, der repræsenterer betjentene i Rigspolitiet.

I sidste uge kritiserede justitsminister Nick Hækkerup Rigspolitiet, fordi det ringede rundt til minkavlerne. I flere af opkaldene fik minkavlerne besked på, at beslutningen om, at alle mink skulle aflives, var truffet. En sag, som et flertal på Christiansborg kræver undersøgt.

DR har her til eftermiddag også skrevet om brevet. Justitsminister Nick Hækkerup har fortsat ikke svaret konkret på, hvordan Rigspolitiet er blevet inddraget i minkaflivningerne, men overfor DR holder han fast i, at det ikke var ham, der bad Rigspolitiet om at tage kontakt til minkavlerne. Til Berlingske uddyber han:

»Når vi begår fejl – og det gælder både regeringen og myndighederne – så er der brug for, at vi retter op og lærer af de fejl. Derfor er det også naturligt, at politiet sammen med de øvrige myndigheder indgår i den samlede uvildige undersøgelse, som Folketinget drøfter i øjeblikket«

Til DR siger den tidligere konservative justitsminister Søren Pape Poulsen:

»Jeg synes, det er bekymrende. Det viser nogle mennesker, som følger sig hængt ud og kastet under bussen. Sådan skal de ikke føle det. Det giver ingen mening. I denne verden fungerer det ikke sådan, at politiet af sig selv finder på: 'Hey, skal vi ikke lige aflive nogle mink'. Den ordre er kommet et sted fra,« siger Søren Pape Poulsen til DR, hvor han også undrer sig over, at justitsministeren ikke vil oplyse, hvorfra ordren til politiet kom.

Opdateret 26.11.2020 kl. 21.21 med citat fra justitsminister Nick Hækkerup.