Rigspolitichefen: Europol-exit får store konsekvenser for politiets arbejde

Med dansk udtræden af Europol 1. maj 2017 står politiet til at miste centrale redskaber mod for eksempelvis omrejsende kriminelle, forklarer rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg forklarer, at dansk udtræden af Europol 1. maj 2017 vil gøre politiets arbejde vanskeligt. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg advarer for første gang om konsekvenserne ved, at Danmark står til at skulle forlade Europol på grund af nej'et ved EU-folkeafstemningen i december 2015.

Dansk politis udtræden af det europæiske politisamarbejde bliver - med mindre der findes en løsning - en realitet 1. maj 2017, hvor Europol overgår fra såkaldt mellem- til overstatsligt niveau.

»Vi har forsøgt at gøre opmærksom på, hvor stor betydning Europol har for dansk politi, men vi er meget opmærksomme på ikke at blande os i politik,« siger Jens Henrik Højbjerg i et interview med Berlingske:

»Men nu er vi i en situation, hvor vi er nødt til at tage nye initiativer og gøre os overvejelser omkring kommunikationskanaler, i forhold til forbindelsesofficerer og mange andre ting,« tilføjer rigspolitichefen.

I et brev fra Rigspolitiet til Justitsministeriet, som er dateret 30 september 2016, og som Berlingske er i besiddelse af, gør rigspolitichefen det klart, at en udtræden af Europol fra 1. maj næste år, »selvsagt« vil »have vidtrækkende konsekvenser for dansk politis arbejde såvel nationalt som internationalt«.

Rigspolitichefen uddyber nu:

»Hvis jeg skal være meget konkret, så foretager vi tusindvis af søgninger i Europols informationssystem, 100-200 søgninger dagligt,« siger Jens Henrik Højbjerg og fortsætter:

»Det bruger vi for eksempel i forbindelse med vores indsats mod omrejsende kriminelle, hvor vi har masser af hits hele tiden. Og når vi ikke længere er med i Europol, har vi ikke længere adgang til de oplysninger, som de andre medlemslande har videregivet til Europol og er lagret i Europols databaser.«

Da dansk politi eksempelvis i 2014 lancerede en offensiv mod menneskesmugling, gav Europol gennem European Information System, EIS, et helt nyt efterretningsbillede i forhold til, hvilke personer og grupper der beskæftiger sig med menneskesmugling. Samtidig har EIS hjulpet med at afdække sammenfald med personer, der beskæftiger sig med narkohandel og anden organiseret kriminalitet.

»Når det gælder EIS vil vi fremover skulle rette henvendelse til de øvrige medlemslande på bilateralt grundlag, og det kan vi slet ikke, når vi har op mod 70.000 forespørgsler årligt,« siger rigspolitichefen.

Et andet eksempel på Europols store betydning for dansk politi var i forbindelse med den enorme tilstrømning af flygtninge og migranter i 2015.

Dengang bad Danmark Europol om at udarbejde efterretningsanalyser og trusselsvurderinger. Europol udgav i samarbejde med Interpol en omfattende rapport om flygtningesituationen i Europa, som hjalp med til at danne baggrund for dansk politis egne indsatser.

Et tredje problem ved Europol-exit er, at politiet mister adgangen til informationsudvekslingssystemet Sienna. 500-1.000 meddelelser udveksles hver måned ad denne sikre kanal, og en række EU-lande har tilkendegivet, at de vil udveksle oplysninger om fingreaftryk hér.

Og et fjerde og meget konkret problem er, at dansk politi uden Europol-medlemskab ikke længere kan have forbindelsesofficerer i Haag. I stedet skal dansk politi overveje at udstationere folk i Tyskland, Holland, Spanien, De Baltiske lande. Og det er både dyrt og besværligt rent operativt.

»Forbindelsesofficererne er stadig rygraden i Europol-samarbejdet, og derfor er det meget alvorligt, hvis vores forbindelsesofficerer ikke kan sidde dér og gå ind på kollegernes kontorer, når der skal bruges hjælp,« siger Jens Henrik Højbjerg og fortsætter:

»Det gælder også fælles efterforskningshold, som etableres i regi af Europol. Dem kan vi ikke længere deltage i.«

Rigspolitiet skal nu forberede dansk udtræden af Europol, herunder  hvordan slagene afbødes.