Rige Nordsjælland har også problemer

Unge med ufaglærte forældre har brug for hjælp, hvis de skal i uddannelse, mener Christine Antorini (S). Utrygheden ved indbrud og hærværk skal elimineres med mere politi, lyder det fra Sophie Løhde (V).

Venstres Sophie Løhde (tv.) og undervisningsminister Christine Antorini (S) besøgte sammen de mange værksteder på Erhvervsskolen Nordsjælland i Hillerød. Foto: Simon Skipper Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) går hjemmevant rundt blandt de mange værksteder på Erhvervsskolen Nordsjælland i Hillerød. Sidste år ledte hun regeringens reform af erhvervsuddannelserne med støtte fra samtlige partier i Folketinget, undtaget Enhedslisten, så hun har før været i Hillerød for at se, hvordan man bliver VVSer, maler, tømrer med mere.

»Erhvervsskolen Nordsjælland viser, hvor vigtig det er at have et stort uddannelses­center for hele Nordsjælland, der også kommer ud med grundforløb i kommunerne. Tag for eksempel Frederiksværk – som nogle tænker, er det rige Nordsjælland – der er stadig mange unge, hvor forældrene ikke har nogen uddannelse, arbejdsløsheden er større, og sundheden er dårligere,« siger Christine Antorini.

Det omstridte karakterkrav

Christine Antorini og Sophie Løhde (V) er dumpet ind i et lyst værksted, hvor en gruppe unge mænd sidder bænket med deres computere. På en tavle er der listet en lang matematisk formel, og eleverne navigerer rundt blandt røde og blå grafer på computerskærmen. Som kommende elektriker skal man være skrap til matematik, men ingen af eleverne har behøvet at bestå matematik ved folkeskolens eksamener. Det ændres med erhvervsuddannelsesreformen, der træder i kraft til august i år og medfører et krav om karaktergennemsnit på minimum to ved folkeskolens afsluttende prøver i matematik og dansk for at komme ind på uddannelserne.

Det var netop uenigheden om karakter­kravet i dansk og matematik, der var det springende punkt i de kuldsejlede forhandlinger om den nært beslægtede gymnasie­reform. Venstre ønsker et karaktergennemsnit på fire, mens regeringen kræver et på to, og politikernes diskussion i elektronikværkstedet spores hurtigt ind på gymnasiereformen.

»Hvis du vil tale kvalitet i uddannelserne, er det også afgørende, at de unge, vi får ind, rent faktisk også er i stand til at gennemføre uddannelsen. Forudsætninger i forhold til dansk og matematik er helt afgørende,« siger Sofie Løhde.

Reformen af erhvervsuddannelser skal gøre dem mere attraktive og øge antallet af elever fra at være noget, hver femte unge vælger i dag til at være en uddannelsesform, hver fjerde vælger inden ti år.

Kampen for tryghed

Efter besøget på erhvervsskolen i Hillerød er det Sophie Løhdes tur til at vise Christine Antorini et sted i storkredsen. Vi standser bilerne ved et roligt parcelhuskvarter i Kokkedal, der grænser op til det socialt belastede boligbyggeri Egedalsvænge, der udgøres af en håndfuld gråhvide fireetagers bygninger. Usserød Å skiller boligområderne ad, og på den videoovervågede gangbro, der forbinder områderne, tager Sophie Løhde ordet:

»Folk i det her område tør ikke gå hjem fra Kokkedal Station, der ligger lige heroppe. Forældrene tør ikke lade deres børn cykle i kvarteret, fordi der er problemer med bander, der fiser rundt på deres knallerter. Familier har fået kastet sten gennem ruderne, og en enkelt familie har efter talrige baldrede ruder endda fået indsat plexiglas i børneværelset,« siger Sophie Løhde og fortsætter.

»Jeg har valgt at vise det her område, fordi det er symbolet på den utryghed, der er blandt rigtig mange borgere i Nordsjælland, hvad angår bandekriminalitet, risiko for indbrud og hærværk mod ens private hjem,« siger hun.

Konkret har Venstre foreslået at afsætte en kvart milliard ekstra til en såkaldt tryghedspakke, der blandt andet skal sikre en øget indsats mod indbrud, ligesom Venstre i samarbejde med resten af blå blok vil oprette en ny ungdomsdomstol for de 12-17-årige, der kan fastsætte skræddersyede sanktioner rettet mod unge kriminelle. Desuden ønsker Venstre den kriminelle lavalder sænket fra 15 til 14 år. Som modsvar lancerede regeringen i april et udspil med 11 punkter til bekæmpelse af ungdomskriminalitet, hvor det mest kontroversielle punkt var udvidelsen af det såkaldte zoneforbud, så det bliver lettere for politiet at forbyde unge kriminelle at opholde sig i bestemte særligt belastede bydele.

Og tryghedsfølelsen er rigtig nok nedadgående i Nordsjælland og særligt i Egedalsvænge, viser et tryghedsindeks fra Danmarks Statistik, der målte borgernes tryghedsfølelse i 2014.

Paradoksalt nok har kriminaliteten i form af indbrud, tyveri og hjemmerøveri i Nordsjælland i lighed med resten af Danmark de seneste fem år ellers fået flere nøk nedad. Det gælder ifølge den seneste statistik fra Rigspolitiet også i de udsatte boligområder som Egedalsvænge. Og det skal man ikke glemme i debatten om tryghed, mener Christine Antorini.

Politi siger nej tak til hjælp

»Jeg anerkender fuldstændig, hvis folk er utrygge, men det er også et vigtigt budskab at sige til folk, at faktisk har kriminaliteten hele vejen rundt ikke været lavere de seneste fire år. Man har vitterligt sat ind med det forebyggende arbejde på alle fronter, hvor politi, kommune, skole og myndigheder har samarbejdet tæt,« siger Christine Antorini.

På trods af en samlet henvendelse fra byrådet i Fredensborg til justitsminister Mette Frederiksen (S), hvor de beder om flere penge til Nordsjællands Politi, har ledelsen i Nordsjællands Politi – til frustration for lokalpolitikerne – frabedt sig flere ressourcer.

»Når der er borgere, der ikke kan være trygge i deres eget hjem i Nordsjælland, er jeg på ingen måde tilfreds med den eksisterende indsats. Der er behov for, at vi fra politisk side siger til politiet, at nu er der behov for at tage skeen i den anden hånd og opprioritere indsatsen mod bandekriminalitet og indbrud,« siger Sophie Løhde.