Revolutionsdebatten kan skade Thorning

60 procent af danskerne har fået mindre lyst til at stemme på Thorning og rød blok efter Enhedslistens debat om en revolution.

ARKIVFOTO. Helle Thorning-Smith hilser på Johanne Schmidt-Nielsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Enhedslistens åbne diskussioner om at omstyrte Danmark risikerer at forplante sig negativt til hele rød blok.

I en måling foretaget af Gallup for Berlingske svarer 60 procent af de adspurgte, at Enhedslistens revolutionsretorik »mindsker« eller »overvejende mindsker« deres lyst til at stemme på Thorning-regeringen og rød blok. Blot 20 procent af de adspurgte har fået »øget« eller »overvejende øget« lyst til at stemme på Helle Thorning-Schmidts regering.

Forsker i politisk marketing ved Københavns Universitet Sigge Winther Nielsen vurderer, at vælgerne oplever diskussionen om revolution i forlængelse af andre problemsager i rød blok, for eksempel de aflyste trepartsforhandlinger og betalingsringen.

»Folk ser det ikke bare som en debat om revolution. De ser det som endnu en møgsag, som rød blok ikke har styr på. Derfor skader det Thorning,« påpeger han.

Blandt de vælgere, som placerede krydset hos rød blok ved folketingsvalget i september 2011, har 28 procent fået mindre lyst til at stemme på Thorning-regeringen, viser Gallup-målingen.

Socialdemokraternes fungerende politiske ordfører, Maja Panduro, afviser, at vælgerne har grund til at svigte hele rød blok.

»Når et flertal siger, at vores samarbejde med Enhedslisten er et problem, må jeg minde om det gode samarbejde i 1990’erne med øget vækst og flere arbejdspladser. Det samarbejde kom der ikke nogen væbnet revolution ud af,« siger Maja Panduro.

Rundspørgen kommer efter en uge, hvor flere medlemmer af Enhedslisten har talt om muligheden for en gennemgribende samfundsomvæltning, hvor politi, militær, banker og børsen bliver nedlagt, mens man gør op med den private ejendomsret.

I Gallups måling tilkendegiver 42 procent desuden, at de ikke ser Enhedslisten som et demokratisk parti. Blot 38 procent opfatter Enhedslisten som demokratisk.

Næstformand i Enhedslistens folketingsgruppe Pernille Skipper erkender, at den seneste uges debat kan have bidraget til den opfattelse.

»Det er super ærgerligt, hvis der er opstået den misforståelse, at Enhedslisten ikke er et demokratisk parti. Vi arbejder hele tiden for, at det skal være demokratiet og velfærdssamfundet, der skal bære os ud af krisen, i stedet for at det skal være markedet, som ingen har stemt på,« siger hun.