Revolutionær fraktion forlader Enhedslisten

Den trotskistiske fraktion Internationale Socialister har på deres landsmøde besluttet sig for at melde sig ud af Enhedslisten. Bevægelsen vil i stedet fokusere på mobilisere til aktiv modstand mod nedskæringer og racisme.

Den trotskistiske fraktion, Internationale Socialister, og dets cirka 100 medlemmer har søndag valgt at melde sig ud af Enhedslisten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Det bliver uden Internationale Socialister i medlemsrækkerne, når Enhedslisten senere på året skal føre valgkamp ved Folketingsvalget.

Partiet oplyser søndag aften, at man på weekendens landsmøde har valgt at træde ud af Enhedslisten.

Det anslås, at Enhedslisten dermed vil miste i omegnen af 100 medlemmer, der hidtil har været medlemmer af begge partier.

»Grunden til, at vi har meldt os ud, er, at vi ikke tror på Enhedslistens perspektiv. Vi anerkender Enhedslisten som symbol på modstand mod krisepolitikken, nedskæringer, racisme. Men vi tror ikke på, at krisepolitikken og racismen alene kan slås tilbage af venstrefløjens politikere, hvor dygtige de end måtte være,« oplyser partiet i sin pressemeddelelse.

Partiet betegner sig selv som et revolutionært trotskistisk parti, og de seneste år har der været store spændinger mellem medlemmer af Internationale Socialister og Enhedslisten. Så store har spændingerne været, at et af forslagene til Enhedslisten årsmøde i 2014 var, at det skulle forbydes at være medlem af begge partier. Forslaget blev dog ikke vedtaget.

Internationale Socialister forsikrer dog om, at man ikke smækker med døren.

»Vi smækker ikke med døren. Vi ønsker også fremover at arbejde sammen med alle gode kræfter i og uden for Enhedslisten – eksempelvis i kampen om overenskomsten for offentligt ansatte eller i protesterne mod racisme og islam-hetz,« skriver partiet, hvor de samtidig takker Enhedslisten for »gode » og »(oftest) kammeratlige« diskussioner.

Internationale Socialister vil nu i stedet fokusere på at opbygge en politisk organisation, der har fokus på at mobilisere til aktiv modstand.

»Hvis krisepolitikken og nedskæringerne skal slås tilbage, kræver det, at arbejdere, studerende osv bliver mobiliseret til aktiv modstand – som vi eksempelvis ser det med de mange strejker i Grækenland og protesterne mod vandafgifter i Irland,« skriver partiet, der dog fortsat vil opfordre sine medlemmer til at stemme på Enhedslisten ved fremtidige valg.

Internationale Socialister har været en del af Enhedslisten i ni år. Enhedslisten har søndag aften ingen kommentarer til udmeldelsen.